Reflexné prvky vám môžu zachrániť život, nepodceňujte to

Byť "in" môže byť podľa polície niekedy aj hazard so životom.

19.11.2012 16:19
Reflexné prvky vám môžu zachrániť život,... Foto:
Reflexné prvky vám môžu zachrániť život, nepodceňujte to
debata

„Neónové a krikľavé farby možno nie sú v móde každú sezónu, no v mnohých prípadoch zachránia život,“ podotkla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Upozornila pritom na nedávne prípady, keď prišli o život chodci v tmavom oblečení za zníženej viditeľnosti. Vodiči, ktorí zranili chodcov sa zhodujú v tom, že ich zbadali neskoro, alebo ich nevideli vôbec.
 
„Reflexné prvky na oblečení či kabelke nie sú drahá záležitosť. Na vlastných životoch by sme predsa nemali šetriť. Už teraz sú kratšie dni, keď ideme do práce alebo z práce, je tma,“ poukázala Baloghová. Zlé viditeľné podmienky znižujú reakcie vodičov. Pripomenula, že si treba uvedomiť, že niekoľkotonový kolos potrebuje dlhšiu dráhu na zastavenie.

Reflexné prvky zvyšujú viditeľnosť v šere, v tme odrážajú dopadajúce svetlo na 200 metrov. „To je oveľa väčšia šanca vyhnúť sa chodcom, ktorí pri zrážke ťahajú vždy za kratší koniec,“ doplnila.
 
Pripomenula, že u detí, ktoré majú impulzívne správanie, je dôležité vysvetliť význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, ako aj to, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu.

„Apelujeme na rodičov, aby svoje deti nepúšťali samé na cestu, hlavne nie na frekventované úseky. Rodičia, nenechávajte deti bez dozoru ani na ceste pred domom v obytnej zóne,“ vyzvala Baloghová. Za prvoradé označila naučiť deti, že po chodníku sa chodí vpravo. Kde chodník nie je, alebo je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici alebo čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky.
 
Tak ako vozidlá musia mať povinnú výbavu, tak aj bicykel musí spĺňať určité podmienky, aby mohli cyklisti vyraziť na cesty. „Účinné brzdy, odrazové sklá, prilby a reflexné prvky sú veľmi dôležité. Vždy platí, že vidieť a byť videný je životu dôležité,“ doplnila Baloghová.

Text: TASR
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Dávajte si pozor na svoju váhu, nehýbete sa a hmotnosť rastie.
Pripravte sa na povýšenie alebo zmenu, ktorá...

+ Nezabúdajte na raňajky, bude sa vám cez deň lepšie pracovať.
Či už pracujete z domu alebo v práci snažte sa...