Kancelárska romantika je rušivá a môže priniesť dlhodobé problémy

Na pracovisku trávime veľmi veľa času, takže niet divu, že to tam občas zaiskrí. Nová štúdia priniesla do tejto témy viac svetla.

10.10.2018 15:00
láska, vzťah, pracovisko Foto:
Muži nevedia "vzťah z kancelárie" oddeliť od súkromia tak dobre. Avšak v prípade, že sa rozídu, sú to oni, komu sa lepšie podarí situáciu "odromantizovať".
debata

Veľká šanca

Kto pracuje 40 hodín týždenne, v kancelárii sa cíti už ako doma. Predovšetkým, ak sú kolegovia milí a môže si s nimi posedieť v kuchynke alebo na cez obednú prestávku na kávičke. A keďže na pracovisku trávime toľko času, je to často miesto číslo jeden, kde spoznáme najviac nových tvárí. Ľahko sa teda stane, že potenciálny partner alebo partnerka sedí pri vedľajšom stole, o poschodie vyššie či nižšie, je náš nadradený alebo podradený. Párov, ktoré sa zoznámili v práci, je neúrekom. Niektorí ostali spolu, iní sa rozišli a klebetí o nich celé poschodie či budova.

Fantázie s kolegami

Každý pozná niekoho, kto mal na pracovisku aféru. Nový prieskum z Rakúska sa podrobnejšie zaoberal milostným životom zamestnancov. Zúčastnilo sa ho 500 opýtaných. Ukázalo sa, že 58 percent z nich malo sexuálne fantázie s kolegami, resp. s kolegyňami. 42 percent párikov sa zblížilo na pracovisku, 10,8 percent na firemnom večierku a 8,8 percent pri korporátnom podujatí.

Ignorovať či neignorovať?

Zaujímavý je aj rozdiel medzi mužmi a ženami. Muži údajne nevedia „vzťah z kancelárie“ oddeliť od súkromia tak dobre. Avšak v prípade, že sa rozídu, sú to práve oni, komu sa lepšie podarí situáciu „odromantizovať“. Psychoterapeutka Monika Wogrolly si myslí, že pre ženy je veľmi jednoduché oddeliť prácu od súkromia. Nie je však pre ne ľahké správať sa po hádke neutrálne k osobe, s ktorou pracujú. A rozchody sú súčasťou kancelárskych vzťahov, až 50,4 percent účastníkov uviedlo, že sa ich vzťah rozpadol. Toto je určite tiež dôvodom, prečo si 59,6 percent účastníkov myslí, že „kancelárska romantika“ je rušivá a môže priniesť dlhodobé problémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #problém #súkromie #románik #pracovisko

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...