Reč tela, ktorou radšej nehovorte! Týmto 5 gestám sa skúste vyhnúť

V komunikácii s okolím vnímame ako najdôležitejšie slová. Aj neverbálne prejavy však dokážu veľa napovedať. A rovnako ako napomôcť, môžu vášmu prejavu aj uškodiť.

09.04.2018 07:00
Hrať sa s vlasmi môže tiež pôsobiť rozptyľujúco. Foto:
Hrať sa s vlasmi môže tiež pôsobiť rozptyľujúco.
debata

Portál britského denníka The Independent priniesol zoznam najčastejších zlozvykov v „reči tela“, ktoré nepôsobia dobre na okolie a niektoré dokonca môžu pôsobiť škodlivo na nás samých. My sme vybrali päť najčastejších, s ktorými sa nepochybne stretol takmer každý z nás.

Skúste sa zamyslieť nad tým, či niečo podobné nerobíte aj vy. A vedzte, že vaše gestá môžu pôsobiť nasledovne!

Ošívanie sa

Ťažko definovať, čo sa vlastne skrýva pod týmto výrazom – najčastejšie však ide o akési mimovoľné gesta, hranie sa s prstami, klopkanie do stola, neustále škrabanie sa na vybraných častiach tela, prípadne akési nevedomé nervózne poklepkávanie nohami či tiky telom. Reč tela v tomto prípade hovorí jasne – napovedá o tom, že nemáte dostatok sebakontroly a demonštruje vnútornú nervozitu a nesústredenosť. Na okolie to nepôsobí pozitívne a pokiaľ je to možné, mali by ste skúsiť svoje „podvedomé“ ošívanie sa zmierniť alebo úplne zastaviť.

Hrbenie sa

Nie je asi prekvapením, že priama a vystretá poloha pôsobí na okolie sebavedomo, rázne a zároveň vzbudzuje rešpekt. Naopak, ak sa hrbíte, okolie vás vníma ako vystrašeného a slabého, prípadne, čo môže byť ešte horšie, ako niekoho, komu sa nedá dôverovať. Netreba zabúdať ani to, že hrbiť sa neprospieva chrbtici. Za pracovným stolom skúste trénovať vystretý chrbát a následne ho „aplikujte“ aj do bežného fungovania v konverzácii postojačky.

Neexistujúci, alebo agresívne priamy očný kontakt

Prvý pôsobí akoby vás proťajšok znechucoval alebo rozčuľoval. Môže tiež vyvolať dojem, že vám chýba sebavedomie na konverzáciu. Ak však do očí pozeráte príliš dlho a uprene, vyvoláte zvyčajne pocit diskomfortu u druhej osoby. Odpoveďpou v tomto prípade je umiernená stredná cesta – ako píše Independent, citujúc autorku Sharon Saylerovú, ideálna je „séria dlhších pohľadov namiesto intenzívneho zazerania“.

Vážna tvár

Niekedy ju môžete prezentovať zámerne, ale ak to inak ako „navážno“ neviete, pôsobíte ponuro, odmerane a niekedy aj nadradene. Úsmev je tzv. „roztápač ľadov“ – s príjemným úsmevom, ktorý sa objavuje v konverzácii v primeranej frekvencii, dokážete vytvoriť v druhom človeku dojem ústretovosti, príjemnosti a docielite aj to, že sa vám viac v komunikácii otvorí.

Hranie sa s vlasmi

Tomuto „gestikulačnému“ zlozvyku zvyčajne podliehajú ženy, ktorá sa zvyknú pohrávať s dlhými kaderami. Ich omotávanie okolo prstov, neustále chytanie či upravovanie však môžu pôsobiť rozptyľujúco na poslucháča. A tým pádom sa vám stane, že odrazu zistíte, že polovica konverzácie šla jedným uchom dnu a druhým von. Nezabudnite tiež, že neustále dotyky vo vlasoch môže pôsobiť škodlivo aj na samotnú hrivu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #vlasy #dotyk #reč tela #dojem #gesto #vnímanie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...