Kedy uvažovať o zmene pracovného miesta?

Napálil vás šéf a vy ste od zlosti začali okamžite písať výpoveď? Pozor! Toto nie je najlepší dôvod prečo podať výpoveď.

12.09.2014 11:00
práca, problém, nespokojnosť Foto:
Ak je atmosféra v kolektíve dlhodobo veľmi "dusná", nastal čas na zmenu.
debata

Odchádzať zo zamestnania hneď po prvej hádke s kolegyňou, neúspechu či výmene názorov s nadriadeným nie je práve najšťastnejšie riešenie. Emócie, ktoré vám v hneve vládnu totiž nebývajú dobrí radcovia. Vhodnejšie je nechať ich vyprchať, upokojiť sa a začať riešiť veci s chladnou hlavou. Samozrejme, aj konflikty na pracovisku sú dosť vážnym dôvodom na zmenu. Je to najmä vtedy, ak sú dlhodobé a vy ste vyskúšali všetky dostupné možnosti, ako im predísť.

Poznáme päť najdôležitejších dôvodov na zmenu pracovného miesta:

1. Vážne a neriešiteľné nezhody s nadriadeným či kolegami.
Na každom pracovisku sa občas vyskytnú konflikty. Je to úplne v poriadku. Ak je však atmosféra v kolektíve dlhodobo veľmi „dusná“, nadriadený má vždy keď okolo neho prejdete sexuálne narážky alebo ste obeťou mobbingu, nastal čas „kopať za niekoho iného“.

2. Práca, ktorá vás nebaví.
Možno ste si zle vybrali profesiu alebo práca, ktorú ste dostali nesplnila vaše očakávania. Prípadne, po niekoľkých mesiacoch či rokoch sa vám táto práca zdá stereotypná a nudná, bez možnosti ďalšieho postupu. Áno, nastal čas poobzerať sa po niečom, čo vás bude napĺňať oveľa viac.

3. Plat, plat a ešte raz plat…
Ak sa bavíme o zmene pracovného miesta, nemôžeme obísť ani mzdové ohodnotenie. Bez peňazí by sme nezaplatili účty, hypotéku ani deťom stravu či sem tam nejaký darček. A preto je pre každého dôležité správne mzdové ohodnotenie. Výplata (napriek tomu, že pracujete od svitu do mrku) vám nepokrýva ani základné účty a o dovolenke môžete len snívať? Zamyslite sa, či by pre vás zmena zamestnávateľa alebo profesie nebola výhodnejšia.

4. Filozofia firmy nie je nič pre vás?
Na začiatku to vyzeral ideálne. Po oťukaní sa v novom zamestnaní ste zistili, že spoločnosť za vás neplatí odvody, klame zákazníkov alebo sa pred nimi zatajuje, nejedná fér ani voči zamestnancom alebo podniká na hrane zákona? Nuž, férovosť firmy nezmeníte, tak je namieste poobzerať sa po niečom, s čím budete vnútorne viac stotožnení.

5. Ak firma zaniká…
Nie vždy sa darí, to vám povie každý podnikateľ. Ak ste však už druhý mesiac nedostali vyplatenú mzdu a vidíte, že sa firme nedarí dlhšie, je čas vziať " nohy na plecia" a urýchlene hľadať prácu, ktorú budete mať i zaplatenú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovné miesto #mobbing

+ Hydratácia je kľúčom k dobrému zdraviu a pohode.
Zlepšovanie zručností otvára dvere k finančnej nezávislosti....

+ Dnes na sladkosti zabudnite, dajte si radšej ovocie.
Je čas nato aby ste kontrolovali hlavne sami seba, myslite...