Nebolo to a už je. Čo zrazu s voľným časom?

Je jedno, ako ste k nemu prišli. Dosť podstatné je, že predtým ste sa na jeho nedostatok sťažovali.

18.04.2014 17:00
ležiaca žena, žena telefonuje Foto:
Odrazu máte čas na všetko. Aké oslobodzujúce, však?
debata

Reč je, pravdaže, o čase. Akosi ste si zvykli opakovať vetu, ktorú ste z okolia aj často počuli: Nemám čas. Čo odrazu, keď ho máte až príliš veľa? Ako s ním naložiť a stráviť ho zmysluplne, tak, aby nám neskôr nebolo ľúto?

Je jedno, či ste odišli z práce, dali výpoveď a dlhšie ste si nemuseli nájsť novú prácu, pretože ste si našetrili peniaze. Za čas, ktorý teraz máte k dispozícii, buďte vďačná. Život je krátky a nie je len o naháňaní peňazí. Vnímajte tento čas ako dar na zamyslenie. Možno práve za tento čas získate toľko energie, ako na ďalší jeden život.

Prvé dva dni možno budete svoju prepracovanosť, v akej ste niekoľko rokov žili (a ten život ste nazývali kolotočom), dospávať. Potom si upracte byt a spomeňte si na priateľov, ktorým ste stretnutie na káve, grilovačke, či spoločný výlet „veď raz, niekedy“ slubovali. Postretávajte sa s nimi s myšlienkou, kedy si to zasa budete môcť dovoliť.

Vrhnite sa na čítanie kníh. Všetkých, ktoré ste si skladovali na kôpke so snom, že raz na ne príde rad. Ten čas je tu a teraz. Keď vás prepadnú zúfalé myšlienky zo samoty, choďte do fitka – aké to bude odrazu príjemné, že môžete ísť počas dňa, keď ostatní sú v práci. Pripomeňte si tieto dni a naplno si ich užívajte.

Stanovte si tiež cieľ, koľko chcete oddychovať. V opačnom prípade nebudete môcť vypnúť tak, ako ste si predstavovali, ale budete v permanentnom, hoci podvedomom strese. Pustite sa do projektu, ktorý nosíte dlho v hlave, alebo o ňom začnite ešte intenzívnejšie rozmýšľať. Na toto všetko máte teraz čas.

V žiadnom prípade však nezúfajte. Tento čas je pre vás odmenou, nemá sa neskôr premeniť na výčitky svedomia! Pokojne aj čakajte na to, že niečo príde a vyložte si nohy na stôl. Nič nepokazíte! Ak máte čo len najmenšiu chuť, pokojne si kúpte letenku a niekam si vyrazte. Opakujte si zakaždým, že ide o vzácny čas, ktorý treba naplno využiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #voľný čas #voľno

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...