Kritika na vašu prácu? Zachovajte si chladnú hlavu

Dostať sa nechtiac do problémov v práci, to sa stane (ľahko) hocikomu. Umenie je z toho vyviaznúť.

12.03.2014 12:00
nešťastná žena, problém v práci Foto:
Nie je to také zlé, ako to práve vidíte.
debata

Nie vždy a všetko sa dá robiť na sto percent. Možno vás tlačil termín, možno ste boli unavená po dovolenke, možno ste si príliš stali za svojím, alebo ste sa nedokázali podriadiť. Stať sa mohlo hocičo. Výsledkom je nepríjemná kritika na vašu prácu. Najhorší prípad je, ak príde zvonka.

Predstavme si teda situáciu, že vám príde rozhorčený mail od klienta a vy si sama pre seba okamžite priznáte chybu. Spomeňte si v takýchto situáciach na slovenské úslovie, že žiadna kaša sa neje taká horúca…

Pozitívne myslenie nikdy nie je na škodu. V takýchto prípadoch sa povzbuďte myšlienkami, že vy to vidíte najčernejšie. Nezainteresované okolie to tak nevidí. Ak teda predýchate prvý šok z „odhalenej“ chyby, alebo z chyby, ktorú ste spravili nechtiac, odpíšte, nevolajte. Napíšte diplomaticky, že ďakujete za pripomienku, prípadne sa za ňu hneď ospravedlňte. Tým sa možno vytratí hnev osoby, ktorá vás kontaktovala. Pretože nič by ju „neštartovalo“ rýchlejšie a odhodlanejšie, ako práve ticho, v jej jazyku ignorácia.

Stojte si za svojím. Ak sa nejedná o chybu, ktorá má šancu vyšumieť, ale po rozhovore s kolegami usúdite, že sa jej musíte venovať (akokoľvek je nepríjemná), vyberte sa za šéfom. Nie vždy je dobré zamiesť problém pod koberec. Ak by vyrástol do väčších rozmerov, bolo by to nepríjemnejšie. Pripravte si však argumenty, bráňte sa dostatočne. Napriek všetkému majte na pamäti, že s poctivosťou zájdete ďalej. Pokojne sa podriaďte šéfovej požiadavke, ako postupovať. A pamätajte: Nič nie je také čierne, ako to na prvý pohľad vyzerá!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #omyl #kritika

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...