Dokážete si priznať chybu a znášať následky?

Ľudia, ktorí neustále prízvukujú svoje silné stránky a ani za svet nepripustia, že môžu mať i nejaké slabiny a stvárať prešľapy.

31.01.2014 14:00
práca, tím, kolektív Foto:
Snažte sa chyby neopakovať a nevyrábať ďalšie.
debata (2)

Sú tvrdým orieškom v kolektíve a urobia všetko pre to, aby vina padla na kohokoľvek, len nie na nich.

Nebáť sa konfrontácie s „bezchybným“ kolegom

Ak máte istotu, že ste nespravili chybu, alebo dostatok sebareflexie, vďaka ktorej sa nebojíte pátrania po vinníkovi, hoci by ste ním mohli byť nakoniec i vy, postavte sa tomu priamo. Obhajujte sa a tlačte na to, aby museli padať silné argumenty aj od ostatných kolegov, nech sa nájde to „neviniatko“, čo spôsobilo problém.

Nemusíte pykať za iného kolegu, či kolektívne

Pravda vždy vyjde najavo, ale niekedy neskôr a vy nemusíte tak dlho čakať, kým sa veci samé rozhýbu. Rozmýšľajte, kde hľadať príčinu vzniku omylu a všemožne sa do toho snažte zapojiť i toho, kto sa najviac stráni tejto pátračky. Ak vidíte, že v tom lietate azda viacerí, alebo akosi nejde nájsť iba jedného vinníka, ponúknite ochotu zdieľať následky. Tu sa ukážu charaktery – väčšinou ten, čo nechce byť do veci namočený, ale patrí medzi hlavných podozrivých, nemá najmenší záujem priznať svoj podiel viny, deliť sa o sankcie a podobne.

Ukážte čestnosť, korektnosť, zodpovednosť

V prípade, že omyl sa stal u vás, príkladne chybu priznajte, prejavte vôľu odkrútiť si trest a ospravedlníte sa poškodeným stranám. Snažte sa chybu neopakovať a nevyrobiť ďalšiu. Večný „obhajca“ svojej dokonalosti, ktorému sa údajne nič také nemôže stať, ale permanentne niečo pokašle, sa snáď niečomu od vás priučí. Alebo ostane i naďalej obmedzený a vás to nemusí trápiť, skôr či neskôr sa mu pravdepodobne podarí taký prešľap, ktorý ho nadobro usvedčí a už nebude otravovať ovzdušie vo vašej blízkosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný tím #kolektív #zodpovednosť

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...