Mirka Števková: Nesedím v kancelárii s kolegami, ktorých nemôžem vystáť

Mirka Števková je žena, ktorá v roku 2013 vyhrala súťaž E-žena roka. Podľa jej názoru je však žien v online podnikaní stále žalostne málo, hlavne čo sa týka inovárstva a služieb.

09.01.2014 08:30
Mirka Števková Foto:
Mirka Števková.
debata (3)

Po vysokej škole mala s manželom personálnu agentúru, neskôr e-shop. Aktuálne sa im to podarilo skĺbiť. „Je jedno, či ste v Snine alebo vo Veľkom Bieli, stačí, že ste online. Podnikať môžete kdekoľvek,“ približuje Mirka Števková pointu svojho nápadu, ktorý je už dávno rozbehnutý a aj pomerne známy – jaspravim.sk.

Za ostatné roky sa štruktúra podnikania mení – aj na Slovensku. Málokto má už fixný pracovný čas od 9–17-tej hodiny. Ľudia už zvykli klásť dôraz na to, či im práca prináša naplnenie. Veľa z nich pracuje aj viac a istá čas z nich nie kontinuálne. Napríklad: Žena príde z práce, zabaví sa s deťmi a keď ich uloží spať, vráti sa k notebooku a k nejakej svojej tvorbe, ktorá ju napĺňa, prípadne aj živí.

Mikropráca je na Slovensku stále v plienkach, no podľa Števkovej odhadov už do dvoch rokov bude tento pojem poznať každý. Ide o služby väčšinou doručiteľné cez internet, založené na nepravidelnej báze, pre tých, ktorí potrebujú spraviť niečo efektívne, rýchlo a za málo peňazí. Mirka pripomenula, že nejde len o seriózne služby. Môže ísť aj o služby čudné, kreatívne či vtipné. Na ich stránke jaspravim patrí k tým najzábavnejším služba „zmysel života“ za euro dvadsať. „Bola niekoľkokrát nakúpená, nikto ju nevrátil. Takže zákazníci sú s riešením očividne spokojní,“ konštatuje s úsmevom Števková.

Mikroprácu odporúča všetkým, ktorí chcú napríklad aj rozbehnúť svoj biznis, ale boja sa náhle prísť o príjem, preto skúšajú tvoriť po nociach. Vhodná je aj pre tých, čo si chcú týmto štýlom niečo privyrobiť. „Môžete pracovať niekde na full time a potešíte sa, keď vám ktosi cinkne, aby si objednal preklad z cudzieho jazyka. Alebo budete robiť virtuálnu asistentku od ôsmej do desiatej, či nahadzovať na stránku produkty.“ Na mikropráci je podľa Števkovej úžasné to, že človek nepotrebuje žiadnu živnosť ani dohodu, aby začal. „Jednoducho si pridáte inzerát a skúsite, či bude o službu záujem. Ak nebude, vymyslíte novú. Pridať si môžete aj sto inzerátov. Energiu napokon investujete do vylepšovania toho inzerátu, na ktorý zareaguje najviac ľudí,“ radí. Najväčší záujem majú ľudia stále o seriózne služby ako sú grafické dizajny, logá, tvorba e-shopov, jednoduchých prezentačných stránok.

Mirka Števková nebola nikdy zamestnaná. Nikdy nedostala výplatnú pásku na konci mesiaca, aj preto, že bola frustrovaná z toho, koľko z nej by mala odviesť štátu. „Desilo ma to. Preto som si založila živnosť a neskôr eseročku.“

Mirka Števková. Foto: Marián Bačík
Mirka Števková Mirka Števková.

Na otázku, prečo majú ľudia strach, resp. čoho sa boja – chcú podnikať alebo prejsť na voľnú nohu, no radšej uprednostňujú istotu. Čo ich brzdí? Podľa Mirky Števkovej je to predovšetkým ilúzia stáleho príjmu. „Stále žijú v minulosti. Boli vychovávaní rodičmi, ktorí žili v dobe, kedy toto fungovalo. Skončíš školu, nájdeš si prácu a budeš robiť do šesťdesiatky. Ale to bola úplne iná doba. Tá sa zmenila, ale ľudia sa tej novej ešte nedokázali prispôsobiť. Naše deti sú už úplne iné. Ony už nebudú sedieť na jednom mieste. Vystriedajú viacero pozícií, vyskúšajú, čo je správne. Alebo budú robiť viac rôznych prác a zbierať tak na jeden príjem,“ myslí si.

Aj práca „z domu“, tzv. homeworking však má svoje nevýhody. Mirka Števková prácu od súkromia neoddeľuje, stala sa totiž jej súčasťou. „Pracujem kedykoľvek a kdekoľvek. Varím obed a popri tom mám otvorený notebook. V prípade, že musím niečo urgentné vyriešiť, tak to vyriešim. Pracujem možno aj 15 hodín denne, ale ten čas nie je kontinuálny, od- do, ale pracujem popri iných činnostiach.“ V čom je naopak homeworking čarovný? „V tom, že trávim čas s ľuďmi, s ktorými ho tráviť chcem. Nesedím v kancelárii s kolegami, ktorých nemôžem vystáť.“

Úspešná podnikateľka tiež potvrdzuje, že veľa ľudí, ktorí pracujú z domu, potrebuje niekam chodiť. Ráno vstať, obliecť sa a ísť medzi ľudí. „Aj ja ráno vstanem, oblečiem a namaľujem sa. Vyzerá to, že niekam idem, ale ja si len sadnem na stoličku a sedím doma. Pre psychohygienu je to veľmi dôležité. Lebo bývali aj dni, kedy som sa zobudila o dvanástej,“ vysvetlila. Ťažké je to aj na dovolenke. „Homeworking vám nedovoľuje na dva týždne vypnúť, to by sme skončili veľmi rýchlo. Ale častokrát si to vyžaduje veľa sebadisciplíny a koordinácie v rámci nášho vzťahu. Občas sa pristihneme pri tom, aký máme „pekný večer“. Každý má na kolenách notebook a pracuje.“ Takto sa manželia Števkoví dopĺňajú už pätnásť rokov. „Každý sme iný. Niečo viem spraviť ja a niečo môj muž. Keby sme robili to isté, nikam sa nedopracujeme,“ tvrdí Mirka. Rozvod v tejto rodine zrejme nehrozí. Inak by padol aj celý biznis…

Mirka Števková pochádza z Banskej Bystrice. Vyštudovala marketing na Ekonomickej fakulte v Banskej Bystrici. S manželom začínali v roku 2004 s personálnou agentúrou, pokračovali tvorbou e-shopov. V súčasnosti budujú www.jaspravim.sk.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mirka Števková #E-žena roka #mikropráca

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....