Zahrabaní v papieroch, ale dôležití ako soľ

Výkladná skriňa firmy, kreatívci či výkonní manažéri si často neuvedomujú hodnotu zamestnancov, ktorých nevidieť vôbec, ale sú potrební ako soľ.

23.11.2013 14:30
únava, zamestnanie, organizácia práce Foto:
Každý jeden človek vo firme je dôležitý, od riaditeľa po šoféra.
debata

Zahrabaní v papieroch sa trápia so mzdami, faktúrami, vystavujú rôzne doklady, behajú po úradoch a vybavujú pre nás kopec vecí.

Vy kávičkujete, oni zachraňujú firmu

Zatiaľ čo vy si môžete po porade vydýchnuť a ako pyšné pávy sa premávať po chodbách, klebetiť s kolegami na „vašej úrovni“, na oddeleniach, o ktorých existencii neraz ani netušíte, je rušno. Mzdári sa potia nad výplatami a odmenami, účtovníci riešia faktúry, ďalší machri kalkulujú, aby firma vôbec prežila…

Veľa vecí dostanete ako na tanieri

Našli ste si na stole stravné lístky či nové kancelárske potreby? Inštalujú vám nový počítač, vymieňajú mobil? Máte prísť už len podpísať doklady k služobnej ceste a 4 dni vás neuvidia? Po oddeleniach koluje nová pracovná zmluva kvôli zmenám v zákonoch i v zákonitostiach firmy? Za tým všetkým stoja ľudia, ktorí toto sledujú, vybehajú, pripravia, musia študovať novinky a s príslušnou zodpovednosťou ich vtesnať do dôležitých dokumentov – pre firmu i pre vás.

Nepodceňujte prácu iných

Každý jeden človek vo firme je dôležitý, od riaditeľa po šoféra. Nenamýšľajte si, že ak patríte do tvorivého tímu, ostatné oddelenia sú len do počtu a sedia tam za stolmi šedé myši, ktoré nevedia nič iné, len civieť do papierov. Naopak, mali by ste sa občas viac zaujímať o to, čo sa deje práve s vašimi papiermi a snažiť sa ich mať v poriadku.

…aby ste nespadli na hubu pre „nejaký papier“

Za vašu nevedomosť nik nemôže a nečakajte, že vás na vaše povinnosti napríklad voči sociálnej poisťovni upozorní len tak nejaký účtovník. Tieto veci by ste si mali strážiť sami a pýtať sa na ne, inak sa vám môže stať, že až po ukončení pracovného pomeru zistíte, aké odvody za vás firma uskutočňovala a aké nie, pričom spätne už nič nevyriešite. Vy sa vyznáte v jednej oblasti, iný zasa v niečom druhom a všetci navzájom sa potrebujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #úradník #pracovný servis

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...