Sliepky vo väčšom komforte ako ľudia v open space?

Európska únia tlačí na farmy kvôli pohodliu sliepok, tie vraj potrebujú pre dobrý výkon dostatok životného priestoru, ale na ľudské podmienky v práci sa zabúda.

11.11.2013 14:00
open space office, kancelária, úrad, práca,... Foto:
Svoj priestor ohraničte šanónmi, prostredie skrášlite suvenírmi alebo fotografiami.
debata

Open space (veľké kancelárie bez stien) prinášajú firmám úspory, zamestnancom však prekáža hluk, svetlo, klíma či bacily.

Vytvorte si oázu pokoja

V tesnej blízkosti početnej skupiny kolegov to nie je jednoduché, nehovoriac o nemožnosti regulovať svetlo, či klímu. Urobte si aspoň trochu súkromia – počítač nastavte tak, aby ste na monitor videli iba vy, svoj životný priestor ohraničte šanónmi a boxmi so zásuvkami, prostredie skrášlite suvenírmi z dovolenky, či fotografiami. Pracovný kútik doplňte aj o živé kvety (okrem efektu útulnosti vraj zvlhčujú vzduch z klimatizácie a údajne pohlcujú elektromagnetický smog z počítačov).

Niekomu to vyhovuje, iní trpia

Zamestnávatelia obľubujú open space a už dávno nejde iba o call centrá, v ktorých sa to ujalo azda najskôr. Firmy šetria a tvrdia, že takýto štýl práce je prospešný, má podporovať komunikáciu i vzájomnú spoluprácu. No v reáli to neraz zvyšuje najmä fluktuáciu zamestnancov! Ale pre ľahšiu symbiózu sa môžete pokúsiť o dohodu a kompromisy. Niekde robí najväčšie dusno šéf, chce mať čo najväčší prehľad o zamestnancoch a činnosti na oddeleniach, naraz „zvoziť“ celú firmu a na takomto pracovisku si to vychutnáva. Spoločnými silami by ste azda mohli eliminovať i takéto napätie.

Rúško na ústa, vatu do uší

Šéf má väčšinou svoj komfort (tu sa záhadne šetriť nemusí) a o ten váš sa nestará. Sami si musíte poradiť, aby ste sa mohli sústrediť na prácu – nevnímali rušivé momenty okolo seba, dýchanie na krk „zhora“ a veľa ďalších nepríjemností. Pre absolútny pokoj si dajte do uší vatu alebo príjemnú hudbu. A napríklad pred bacilmi sa uchránite najlepšie prevenciou, alebo si zapáľte aromatickú sviečku a hádam od svojho stola odpudíte konfliktné i choré osoby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #kancelária #Open space office

+ Alkohol vám dnes určité nespraví dobre, preto naňho zabudnite.
Ak sa budete snažiť, nepohoríte, nemáte sa čoho...

+ Vyvážená strava je základom pre dobré zdravie a dlhodobú pohodu.
Neplačte nad rozliatym mliekom, pokúste sa...