Pracovať počas obedňajšej pauzy? Môže vám to prospieť!

Obedňajšia prestávka je chvíľka na oddych - vypnúť od intenzívnej práce aspoň na polhodinu, dať si obed a uvoľniť myseľ. Ale je to naozaj tak?

10.10.2013 10:00
práca, pracovný kolektív, tím Foto:
Ak vyrazíte na obed s kolegami, možno si vôbec neoddýchnete.
debata

Podľa vedcov z univerzity v Toronte, citovaných serverom Livescience.com, môžu byť zamestnanci, ktorí sa rozhodli stráviť obed prácou, na konci dňa oddýchnutejší ako ich kolegovia, ktorí pracovnú šichtu predelili obedňajšou pauzou. A prečo vlastne?

Vedci pripomínajú dôležitý fakt – pracanti sa musia pre svoj obed strávený pri počítači alebo za písacím stolom rozhodnúť dobrovoľne. Podľa vedcov je možnosť slobodnej voľby veľmi dôležitým aspektom v ich prieskume. Ak sa pracovník rozhodne stráviť obed prácou dobrovoľne a vyberie si sám, čomu sa bude venovať, nachádza uspokojenie a pocit z dobre vykonanej práce. Ten sa výrazne líši od pocitov, ak mu niekto prácu zadelil a direktívne ho úkoloval, čo musí spraviť počas obeda. Na konci pracovného dňa ho tento pocit sprevádza a napriek tomu, že neabsolvoval tradičnú pauzu, môže sa cítiť spokojne a oddýchnuto.

Naopak, jeho kolegovia, ktorí na obedňajšiu prestávku vyrazili, môžu dopadnúť horšie. Platí to predovšetkým vo chvíľach, ak absolvujú obed s kolegami, alebo ak strávia obed v blízkosti svojho šéfa. Na obedoch s kolegami sa zväčša hovorí znovu len o práci a v blízkosti šéfa sa atmosféra pracovného nasadenia takisto nevytráca. Jednotlivci majú navyše v takýchto zoskupeniach pocit, že sa musia kontrolovať, dávať si pozor na to, čo povedia a pôsobiť angažovane. To ich v konečnom dôsledku vyčerpáva a na konci dňa bývajú unavení a ubití.

Vedci odporúčajú, že ak chce človek v práci dosiahnuť tradičnou obedňajšou prestávkou určitú mieru relaxu, mal by ju tráviť v spoločnosti ľudí, s ktorými nepracuje. Socializácia v kolektíve je samozrejme prospešná pre psychické zdravie jedincov, no je lepšie voliť spoločnosť, v ktorej sa práca aspoň na chvíľu dostáva na druhú koľaj.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #obedňajšia prestávka #relax

+ Nebuďte lenivý a cvičte aj doma, prospeje to vášmu telu i mysli.
Dnes vás čaká veľa práce, preto nebuďte lenivý...

+ Snažte sa jesť viac domácich jedál a neobjednávať si z internetu.
Dnes budete mať produktívny deň, oddýchnete si...