Prehnaná zvedavosť v práci sa nevypláca

Na jazyk si dávajme pozor vtedy, keď nám nedá spať napríklad kolegov plat, šéfov románik, alebo lákavá ponuka od konkurencie.

08.10.2013 17:30
práca, kolektív, zvedavosť, ohováranie Foto:
Chúlostivú informáciu neposúvajte ani najdôvernejšiemu kolegovi.
debata

Takéto témy môžu stáť človeka i miesto a to tak rýchlo, že sa ani nestihne nadýchnuť!

Nevyzvedajte, len si tým uškodíte

S dôvernejšími rozhovormi sa neponáhľajte, aj keď to myslíte v dobrom. Občas každý narazí na niečo, čo v ňom vyvolá protichodné otázky a rád by sa vo veciach lepšie vyznal. Najmä, ak má pocit, že sa to týka jeho pôsobenia v kolektíve. Aj v takých chvíľach by sme mali byť veľmi opatrní, aby sme nechtiac nenarazili na témy, ktoré sú na pracovisku tabu.

Platy – tenký ľad

Na platy, odmeny a benefity kolegov zabudnite, je to neraz individuálna záležitosť a zbytočne si nad tým budete lámať hlavu. Sústreďte sa na svoj výkon a ak cítite neadekvátne ocenenie, pýtajte sa kompetentných, o čo ide. No neporovnávajte sa a neriaďte ani tým, čo ste započuli „na chodbe“. Pri pochybnej argumentácii môžete vyjsť totiž v lepšom prípade na smiech, alebo tým aj niekoho vplyvného podráždiť, či na celej čiare sklamať.

Nehľadajte spoločného nepriateľa

Ak sa chcete s ostatnými zblížiť, nerobte to ohováraním. Buďte viac nad vecou a radšej si ľudí získavajte svojimi výnimočnými vlastnosťami, nie ukazovaním prsta na slabších, alebo azda i konkurenciu. A určite sa nestarajte o súkromie iných, aj keby hoci sám šéf využíval priestory firmy na tajné sexuálne radovánky. Pokiaľ to nenarúša vaše sústredenie na prácu, neriešte to, nešírte klebety. Pomsta za to sa vám nemusí páčiť!

Strážte si chúlostivé informácie

K témam, ktorým by ste mali vyhnúť, patrí aj lákavá ponuka od konkurencie, ktorá vám pochopiteľne neustále behá po rozume. Takúto informáciu neposúvajte ani najdôvernejšiemu kolegovi, ľahko vás môže pochovať vo firme ešte skôr, než sa stihnete sami rozhodnúť ako ďalej.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný tím #kolektív #ohováranie #zvedavosť

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...