Ako a kedy povedať šéfovi nie? Hlavne sa nebojte

Aj o tom je asertivita. Vedieť povedať nie bez toho, aby sme mali výčitky svedomia. A stáť si za slovom.

11.09.2013 18:30
šéf Foto:
Šéf má aj iné starosti, nezaoberá sa len vami.
debata

Aj vy máte občas pocit, že šéf by na vás už pomaly oral? Včera ste nemali problém ostať nadčas, no dnes, zajtra a pozajtra to už od vás považuje automaticky? Veď čo, doba je ťažká! Potom sa vráťte niekam na úplný začiatok. Pretože potrebujete zmeniť myslenie aj svoj prístup k práci.

Čítajte ďalej len v prípade, že vás práca napĺňa, baví, že toto je práca, v ktorej ste sa našli, súvisí povedzme s vaším štúdiom, dlhšie ste ju hľadali, ste za ňu vďačná. Jednou vetou, točí sa okolo nej láska, vy svoju prácu máte rada! Neznamená to však, že ste sa do nej prišli zodrať. zajtra je tiež deň a vy potrebujete okrem práce aj súkromie. Nebojte sa dať to najavo, máte na to plné právo.

V prípade, že ste sa tešili na dnešné stretnutie s kamarátkou alebo sa vám šéf chystá zrušiť aj trojdňový výlet na Orave pre nejakú plánovanú konferenciu, na ktorej ani nemusíte byť, postavte sa za svojim a šéfovi povedzte smelo „nie“. Ide však o to, ako mu to poviete. Musí to byť odhodlané (v živote máte aj iné priority), no s náznakom, že často sa to opakovať nebude. V tejto vete mu naznačíte, že vás nesmie zneužívať, že tak, ako má on svoje hranice, máte ich aj vy.

Naučte sa pred šéfom používať vety ako „je mi to ľúto“, „veľmi rada by som to spravila“. A pokojne aj preháňajte. Nie príliš, len trochu. Prácu predsa milujete, pravdaže vám je ľúto, že sa niečoho nemôžete zúčastniť, alebo mu s tým nemôžete pomôcť. Dôvod je však prostý, no zároveň veľmi dôležitý. Chcete žiť aj priateľmi, rodinou, nechcete, aby sa z vás tal workoholik. A túto vetu môžete svojmu šéfovi spomenúť tiež. Samozrejme, nie každý deň…

debata chyba
Viac na túto tému: #šéf #asertivita #práca verzus súkromie

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...