Peniaze: Máte už pri pomyslení na ne zlý pocit?

Na jednej strane máte túžbu zbohatnúť, na druhej ale peniaze nenávidíte. Hoci si to neuvedomujete.

30.08.2013 12:00
peniaze, sporenie, radosť z peňazí Foto:
Na peniažky sa usmievajte. Aj keď ich idete minúť.
debata

„Občas som sa zobudila so zlým pocitom. Keď som ráno rozmýšľala nad tým, čo mi nedalo pokojne spať, boli to nekončiace úvahy o tom, ako splatím hypotéku. Prepadali ma pochmúrne myšlienky, že môj byt ešte 25 rokov nebude môj a čo keď sa stane niečo, že hypotekárne splátky nebudem vládať platiť,“ zdôverila sa 30-ročná Alena, ktorá sa peniazmi zaoberala príliš často.

Dôvodom, prečo sa jej nedarilo, chodili je neustále nedoplatky, všetko sa jej zdalo drahé a presviedčala sa dokonca o tom, že na nič nemá, bol v prvom rade pocit, ktorý im vysielala. „Ale čo som mala robiť? Pravdaže som mala strach z toho, že nezarobím, zlyhám, nezvládnem to,“ vysvetlila. Namiesto toho sa však mala z každej výplaty a inak prikotúľaných peniažkov tešiť. Tak to aspoň odporúča motivačná literatúra.

„Kamarátka, ktorá žila rok v Amerike, mi vravela, že ona je v oblasti peňazí úplne uvoľnená. A vraj preto jej do života stále akosi zavítajú. Jednoducho, celý život s nimi ráta,“ povedala ďalej Alena. Vraj dokonca každú zarobenú bankovku pobozkala z oboch strán. „Učila ma, aby som peniaze mala rada a vždy, keď si na ne spomenula, tešila sa. Myslím, že to zabralo.“

Odvtedy už Alena nemyslela na hypotéku, ktorá jej úsmev na tvári vyčariť nedokázala. Skôr myslela na 15-teho – bol to deň v kalendári, kedy jej prichádzala na účet výplata. „Praktizovala som aj vizualizácie. Predstavovala som pred spaním peniaze a preciťovala som radosť z toho, že ich mám dostatok.“ Potom sa jej vzťah k nim začal meniť. A tam sa to celé začalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #nedostatok peňazí #vzťah k peniazom

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...