Bez angličtiny sa ešte stále dá zaobísť. Zatiaľ!

Jednou z možností, ako si nájsť dobrú prácu, je hľadať ju prostredníctvom personálnej agentúry.

22.08.2013 15:30
pracovný pohovor Foto:
Pre niekoho nočná mora, pre iného výzva. Pracovný pohovor.
debata

Viac o tom, ako to v praxi funguje, pre Žena.Pravda.sk porozprávala personálna manažérka z agentúry Persea, Mgr. Katarína Puková. Vysvetlila, že keď majú zadanú pozíciu od klienta, zverejnia ju väčšinou na portáloch na to určených. „Potom nás kontaktujú zamestnanci alebo tí, čo sa zaujímajú o pracovné pozície. Máme dosť veľkú návštevnosť.“

Na Slovensku, žiaľ, ešte stále prevláda názor, že dobrá pozícia sa dá získať len po známostiach. Čo vy na to?
Pokojne môžem povedať, že rodinkárstvo je skôr predsudok, s ktorým sa dnes pracuje. A úplne všetky pozície, ktoré sú na tých portáloch zverejnené, sú voľné, obsaditeľné.

Dá sa na Slovensku ešte vôbec bez anglického jazyka zaobísť? Má šancu nájsť si dobrú prácu človek, ktorý ho neovláda?
Zatiaľ áno, môžem potvrdiť, že sú pracovné pozície, kde angličtina nie je podmienkou, hoci základnú alebo pokročilú znalosť by mal mať každý, aby si aspoň naštudovať zahraničné materiály alebo maily. Samozrejme, zaujímavejšie, perspektívnejšie pozície sú tie, kde sa angličtina využíva.

Nechýba Slovákom – vašim uchádzačom také to zdravé sebavedomie?
Zhodnotila by som to ako 50 na 50. Sú ľudia, ktorí sú naozaj sebavedomí, dokážu operovať so svojimi skúsenosťami a vedia sa o ne oprieť, ale zväčša sa ľudia vedia predať. V prípade, že nie, poradíme im služby, ktoré tiež ponúkame, aby na sebe pracovali. Patria tam schopnosti ako sa predať, byť asertívnejší a lepšie sa uplatniť na trhu práce.

Akej najväčšej chyby sa uchádzači na vašich pohovoroch dopúšťajú?
Najhoršie je, keď kandidát príde na pohovor nepripravený. Nevie zodpovedať na otázky zo svojho životopisu, správne naformulovať svoju motiváciu, očakávania, a ak sa vôbec nezaujíma o spoločnosť, v ktorej sa uchádza o prácu. Tým dokazuje, že ho to nezaujíma, že mu je to v podstate jedno, aké by mal podmienky a čo by ho čakalo.

… a zaujíma sa len o plat…
Napríklad. Stáva sa aj to.

Stretávate sa aj s tým, že si ľudia v životopise povymýšľajú?
Áno, povymýšľajú si. Keď ste sa pýtali na tú angličtinu, tak častokrát si uvádzajú jeho aktívnu znalosť. Samozrejme, na pohovore si to vždy overujeme a občas prídeme na to, že daný uchádzač má povedzme len pasívne základy. Toto sú veľké chyby, s ktorými sa stretávame stále.

Opačným extrémom sú skromní ľudia, ktorí vedia viac, ako prezradia.
Tí si uvedú, že ich angličtina je pokročilá či dokonca len mierne pokročilá a my na pohovore zistíme, že hovoria plynule a ešte aj gramaticky správne. Takže aj s týmto opačným fenoménom sa stretávame.

Keď ste už čítali toľko životopisov… Je bežné, že Slovák po skončení vysokej školy vycestuje do zahraničia, aby sa napríklad zdokonalil v jazyku?
Závisí to od typu pozície, o ktorej sa bavíme. V mojom prípade je to bežné, ale klienti sú skôr vyslaní do zahraničia svojím zamestnávateľom, napríklad na stáž, pretože sa stretávame, ako som už spomínala, so stredným a vyšším managementom. Mimochodom, brigády v zahraničí by sa tiež nemali do životopisov uvádzať. Ani žiadne iné informácie, ktoré vo vzťahu k pozícii nie sú podstatné.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný pohovor

+ Stanovte si svoj jedálniček a dodržiavajte presné časy kedy jete.
Vydržte v maximálnom tempe a dostanete sa tam,...

+ Pridanie farieb na tanier nielen zdobí, ale aj zlepšuje vašu náladu.
Čím skôr si začnete hľadať novú prácu tým...