Aj vy žijete život bez hypotéky?

Patríte k šťastlivcom, ktorým sa kus ak nie polovica platu neodlieva kamsi "bokom" do banky na hypotéku?

19.08.2013 10:00
šťastná žena Foto:
Tešte sa, ak máte z čoho.
debata

Buďte vďačná

Je jedno, či ste byt zdedili, kúpili vám ho rodičia, zarobili ste si naň v zahraničí, alebo je váš príjem taký závideniahodný, že ste ju už stihli celú splatiť. Výsledok je vždy ten istý: Bývate vo svojom a celý svoj plat môžete minúť nejako inak. Tvoríte menšinu. Tešte sa, no buďte vďačná. Kedykoľvek si na svoj byt spomeniete, poďakujte sa. Nech je byt aj v skupinke vecí, na ktoré si spomeniete, ak sa vám v inej oblasti dariť nebude. Predstavte si, že sú ľudia, pre ktorých bývanie znamená najväčšie bremeno…

Nevytrúbte to

Dajte si pozor na to, aby sa z vás nestal chválenkár. Ľudia vás začnú neznášať. Ako má padnúť človeku, ktorý spláca povedzme 500 eur banke, váš výrok, že vy to už máte za sebou? Ak sa predsa len potrebujete s tým prezentovať, potom dodajte niečo pokorné. „Ale koľko som si odopierala, čo ma to stálo.“ Prípadne dodajte, že splácate niečo iné, no úplne najvhodnejšie bude, keď sa o tom vôbec nebudete zmieňovať.

Balans

Ako to už v živote býva, keď máme niečo, chýba nám iné. Každý chce predsa to, čo nemá. Možno máte viac peňazí ako ostatní, no nemáte partiu kamarátov, po ktorej ste celý život márne túžili. Alebo vás trápi ochorenie či dlhoročný single život. Preto si v takýchto chvíľkach uvedomte, že niečo, veľmi dôležité, máte zasa vy. A nezabudnite na pokoru!

Užite si ich

Uvedomte si tiež, že nemusíte tvoriť veľké zásoby peňazí neustálym ukladaním. Užívajte si pocit, že vy šetriť nemusíte! Žite tu a teraz a to, že neplatíte hypotéku, vnímajte ako obrovskú výhodu. Investujte do niečoho. Napríklad, cestujte. „Zbierajte“ hlavné mestá, alebo spoznávajte Áziu a k životu sa postavte tak, že ho žijete tu a teraz. Vy si to predsa môžete dovoliť.

debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #hypotéka

+ Je ten najsprávnejší čas naučiť sa ovládať sa, skúšajte to každý deň.
Premýšľajte strategicky o svojej kariére,...

+ Zdravá strava a dostatok vody posilnia vaše telo i ducha.
Nové príležitosti v práci privedú k finančnému rastu....