Ak sa cítime nedocenení, zmeňme to

Jedna vec je plat, s ktorým by sme mali byť spokojní a druhá, neraz podstatnejšia pre motiváciu, je slovné uznanie, najlepšie verejné.

17.08.2013 14:00
kolektív - nespokojnosť - nedostatok... Foto:
Ak neprichádza uznanie vtedy, keď si myslíte, že by malo, môže byť problém v tom, že sa šéfove predstavy nezhodujú s výsledkom vašej práce.
debata

Čakáte márne na uznanie?

Ak sa snažíte, podávate maximálne výkony v rámci svojich možností, držíte nervy na uzde, keď okolo vás hrmí a predsa nemáte tú potrebnú spätnú väzbu, mrzí to a demotivuje. Čo ak si však za to môžete sami, svojou povahou? Možno je na vás až príliš vidieť, že sa trháte o pochvalu, ktorú by ste si najradšej sami zoštylizovali a možno si ju až tak nezaslúžite, ako si myslíte. Problém môže byť aj v tom, že sa neviete predať a vaša snaha nie je až tak viditeľná, zapadne v priemernosti. Musíte byť osobnosť, aby ste dostali ocenenie a niekedy sa snažíte v nesprávnom prostredí.

Neberte to osobne

Mnohí robia chybu, keď vnímajú veci osobne a pritom sa im nedostáva adekvátneho uznania niekedy len pre povinnosti a zaneprázdnenosť nadriadeného. Pokúste sa viac rozumieť jeho správaniu a vyčítať z toho i spokojnosť s vami, aj keď vám to nepovie tak, ako by ste to radi počuli. Nečakajte na chválospevy, venujte sa práci aj ďalej najlepšie ako viete a odniekiaľ vetrík zafúka. Možno dostanete uznanie v prekvapivom momente, odtiaľ, odkiaľ to nečakáte, pričom to môže mať pre vás takú hodnotu, o akej ste ani nesnívali.

Predstavy šéfa a váš výkon

Ak neprichádza uznanie vtedy, keď si myslíte, že by malo, môže byť problém v tom, že sa šéfove predstavy nezhodujú s výsledkom vašej práce. Neklaďte na seba privysoké nároky, nebuďte najmúdrejším a nepúšťajte sa do zadávaných úloh bez dôkladnej konzultácie so všetkými, ktorí k tomu majú čo povedať. Vyhnete sa blamáži, výsmechu, nezdaru a možno o to skôr sa zhodnete s predstavami nadriadeného. Ak urobíte všetko, čo by mohlo vylúčiť nespokojnosť „zhora“, možno ten niekto tam hore ani sám presne nevie čo chce a tak sa ťažko dočkáte nejakého uznania. Vtedy vás to nemusí vôbec trápiť…

debata chyba
Viac na túto tému: #kolektív #šéf #uznanie #nedostatok uznania

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...