Keď schopnejší odchádzajú, slabší majú šancu...!

Vysoká fluktuácia – trend dnešných firiem.

11.02.2013 08:00
Keď schopnejší odchádzajú, slabší majú šancu...! Foto:
Keď schopnejší odchádzajú, slabší majú šancu...!
debata

Vykopnutí, alebo takí, čo odídu sami, môžu byť často i mimoriadne šikovní ľudia, ostrieľaní manažéri, machri vo svojom obore. No môžu byť niekomu nepohodlní, alebo je nepohodlne im samým.

Úspešná firma? Chce to úctu k zamestnancom!
Tam, kde chýbajú na vplyvných postoch skúsenosti, odbornosť, adekvátne odmeňovanie a uznanie, empatia a úcta k pracovnej sile i k človeku ako takému, sa nedá dopracovať k stabilite a úspechu. Kde je nad schopnosti a rozum povýšená obmedzenosť, tam sa dlho neohreje žiaden ambiciózny človek, taký, ktorý chce tvoriť, pracovať na sebe i na raste firmy.

Buď je príliš dobrý a nebodaj i otvorený, tak nepohodlne vytŕča, nuž sa ho zbavia skôr, než sa nadýchne. Alebo je to on, kto rozčarovane pozerá, kde sa to ocitol, pričom v rámci svojich možností hľadá z tohto prečudesného sveta únik. A tak firma prichádza o mozgy, nedocenené a poriadne ešte ani nespoznané kapacity, pokúša sa opäť rýchlo nájsť záplaty na diery, niekedy donekonečna na tie isté. A aj veľká loď sa takto pomaly, ale isto potápa…

Na palube ostávajú najvernejší…
Byť verný chlebodarcovi neznamená automaticky hanlivé spojenie, ale byť naozaj v tomto zmysle lojálny z presvedčenia, je skôr rarita, než bežné. Takisto ako je zriedkavý jav – špičkový odborník a morálne čistý človek za kormidlom. Niet divu, že ten, čo sa nevyzná, priťahuje a potrebuje okolo seba len ďalších „neschopákov“, ktorí sú najväčšími majstrami v obore – pätolízačstvo. A takými, ktorí veľmi radi „čistia“ palubu aj keď ich o to nikto nežiada, nik ich tým nepoverí.

Takto sa veselo spolu plavia, v podstate do neznáma, posielajú ku dnu tých, čo sa s nimi „neveselia“ a keď už spozorujú, že sa sami potápajú, hádžu kotvy, otáčajú kurz a najväčší zbabelci chytajú záchranné laná… Bohužiaľ, sú nepoučiteľní, znova sa kdesi vynoria a obsadia inú loď.

Text: Monika Schönová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...