Naozaj poznáte všetky benefity kyslej kapusty? Tu sú recepty, v ktorých chutí skvelo

Kyslá kapusta je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, minerálne látky, ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík.

23.02.2024 13:53
kyslá kapusta, kmín, sklenený pohár, zaváranina Foto:
Kyslá kapusta - tradičný zdroj ,,céčka" a prospešných probiotík.
debata (7)

Kyslá kapusta obsahuje viacero vitamínov či minerálov prospešných pre zdravie človeka. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti.

Kyslá kapusta je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, minerálne látky, ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík. „Obsahuje tiež kyselinu listovú-vitamín B9 a vlákninu. Napomáha hojeniu rán a zlepšuje zrážanlivosť krvi. Znižuje hladinu krvného tlaku, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje hladinu cukru v krvi,“ spresnila vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková.

10 jedál s kyslou kapustou, ktoré posilnia vašu imunitu

Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kyslej kapuste, zároveň podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách, ktoré uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B. Kyslá kapusta tiež podporuje látkovú výmenu a má odvodňujúci účinok, čím umožňuje rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela.

Ďalšou prospešnou látkou je kyselina mliečna, ktorá je zodpovedná za typickú kyslú chuť kapusty. „Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie, zvyšuje odolnosť imunitného systému proti vírusom či infekciám,“ ozrejmil RÚVZ.

Video
Medzi poklady domácej kuchyne jednoznačne patrí aj skvelá koložvárska kapusta. My sme ju zapiekli s kyslou smotanou, nezabudli sme na klobásku a pridali aj slaninku.

[* video=„c507c68d-0fc7–40a5–8f38–30dfd62abc44“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok="Na sviatky sa varí kapustnica v každej rodine tak trochu inak. My sme do tej našej dali klobásku, údené aj čerstvé mäsko.* Je proste extra mäsová a nezabudli sme do nej pridať sušené slivky, sušené huby a tiež lahodnú smotanu. " *]

Video
Tanier výbornej teplej polievky dobre zahreje a zasýti všetkých členov rodiny. Naša fazuľovica s kyslou kapustou je uvarená aj s údeným mäsom a klobásou, takže sa jej dá len ťažko odolať.
7 debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #kyslá kapusta

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...