Upokojí trávenie, zlepší spánok a zastaví aj chrípku... Spoznajte jeden z najzdravších šalátov, ktorý je nedocenený

Poľný šalát, alebo ľudovo povedané poľníček. Chuťou sa podobá na hlávkový šalát, ale obsah živín je niekde úplne inde. Je dekoráciou a chuťovkou, ktorá dodá jedlu šťavu a vášmu organizmu látky dôležité pre zdravie. Čo všetko zvládne?

01.11.2023 00:00
polníček Foto:
Poľníček nie je nijako zvlášť náročný na pestovanie.
debata

Najzdravší šalát

Žiadny iný šalát nemá toľko vitamínov a minerálnych látok ako práve ten poľný. Jeho obsah vitamínu C a železa pomáha imunitnému systému chrániť telo pred chorobami. Na 100 g je to 35 mg tohto vitamínu. Rovnako tak vitamíny E, B1, B2 a B6 by ste v šaláte našli v dostatočnej miere. Okrem toho dodáva telu sekundárne rastlinné a minerálne látky ako železo, horčík, fosfor, kyselinu listovú a draslík. Navyše neobsahuje, ako všetky ostatné druhy šalátu, takmer žiadnu energiu a na 100 g poľníčka tak pripadá iba 14 kcal.

Účinky, ktoré oceníte

Predovšetkým v období s vyšším rizikom prechladnutia je konzumácia poľníčka veľmi vhodnou formou prevencie. Okrem toho upokojuje žalúdok a podporuje dobrý spánok. Jeho pozitívne účinky oceníte aj pri strese. Navyše obsiahnutý betakarotén pôsobí pozitívne na funkciu očí a zraku.

Ako telu dodať vápnik aj bez mlieka? Toto je 9 potravín, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička Čítajte aj Ako telu dodať vápnik aj bez mlieka? Toto je 9 potravín, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička

Ľahko dostupný

Poľníček nie je nijako zvlášť náročný na pestovanie. Naraziť naň môžete aj vo voľnej prírode – napríklad práve na okrajoch polí. Navyše poľníček si viete kúpiť, alebo vypestovať v záhrade, ale pokojne aj v paneláku na parapete. Je nenáročný, chutný a skutočne zdravý. Môžete ho mať vždy dostatok a vždy čerstvý.

Pochutí vám všade

Z čerstvých listov poľníčka si môžete pripraviť chutný zeleninový šalát, alebo ho pridať ku grilovanému mäsu či zmiešať s varenými zemiakmi a cibuľkou. Výbornú kombináciu tvorí s paradajkami, či už pečenými alebo surovými. A ak máte radi výraznú chuť rukoly, neoľutujete, keď ho zmiešate práve s touto listovou zeleninou a pridáte k nim kozí syr. Pochutí deťom aj dospelým.

Ozdraví prakticky každé jedlo

Vďaka svojim éterickým olejom má valeriánka jemnú orechovú arómu, ktorá sa dobre hodí ku koreneným syrom, divokému mäsu a hubám. Ale výborne bude chutiť aj v kombinácii s ovocím ako napríklad jablkami alebo hruškami. Pokiaľ si poľný šalát pridáte do šalátu s dresingom z citrónovej šťavy, zaistíte si tak lepšie vstrebávanie železa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #vitamín E #horčík #rukola #kyselina listová #vitamín B1 #šalát #fosfor #železo #betakarotén #éterické oleje #polníček #valeriánka poľná #zeleninová záhrada #vitamín B6 #vitamín B2

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....