Koreniny, s ktorými budú vaše kaše a smoothie o poznanie lepšie

Rôzne druhy raňajkových kaší, či zeleninovo – ovocných smoothie, môžu chutiť skutočne ako dezert. Stačí, ak ich okoreníte tými správnymi, zdravými a chutnými ingredienciami. Dnes vám pošepneme štyri super koreniny, ktoré vám vylepšia chuťový zážitok a takto vylepšené raňajky pochutia celej rodine.

27.06.2023 09:00
domácnosť, konzervovanie, pesto, smoothie Foto:
K obľúbeným zdravým raňajkám patria doma pripravené kaše, ale aj smoothie.
debata

Super chutný štart do dňa

K obľúbeným zdravým raňajkám patria doma pripravené kaše, ale aj smoothie. Keď ich doplníte o všetky základné živiny, dodajú vám dostatok energie do nového dňa. Lenže pokiaľ nemáte nekonečnú zásobu inšpirácie, po pár dňoch sa vám taká kaša alebo smoothie doslova prejedia. Stačí ich však obohatiť o rôzne pomery korenín a uvidíte tú zmenu.

Škorica

Dodá raňajkám nielen nezameniteľnú arómu, ale zároveň dokáže poslúžiť ako náhrada cukru. Škorica je bohatá na látky s antioxidačnými, dezinfekčnými a antibiotickými účinkami a má aj pozitívny vplyv na trávenie. Ak chcete využiť blahodarný efekt škorice naplno, vyberajte druh zvaný cejlónska škorica alebo škorica pravá. Rastie výhradne na Srí Lanke a oproti škorici čínskej je krehkejšia a má jemnejšiu chuť bez horkosti. Cejlónska škorica je považovaná za najkvalitnejšiu, pretože má vysoký obsah cinnamaldehydu, ktorý stojí za typickou vôňou a sladkou chuťou.

Kardamóm do sladkého

Ide o vysoko cenené korenie. Arabi si kardamómom dokonca ochucujú kávu a toto korenie pre nich predstavuje symbol pohostinnosti. Kardamom zaujíma tretie miesto v rebríčku najdrahšieho korenia sveta, hneď po šafrane a vanilke. Je pre neho charakteristická korenistá a akoby citrónovo sladkastá chuť. Hodí sa tak skvele do akéhokoľvek sladkého pokrmu, ale aj nápojov. Vyskúšať ho môžete do tvarohu či jogurtu, pudingu či obilninových kaší. Korenie stimuluje organizmus a je bohaté na železo a mangán. Napomáha pri boji s infekciami či zápalmi, je prospešné pre naše srdce a zlepšuje krvný obeh.

vavrín Čítajte aj Bobkový list nie je len korenie. Jeho účinkami budete prekvapení

Klinček

Vďaka svojej sladkej, jemne štipľavej chuti nachádza v kuchyni široké uplatnenie a hoci klinček poznáme predovšetkým z vianočného punču, vareného vína či perníka, skvele sa hodí do akejkoľvek raňajkovej variácie v podobe kaše či smoothie. Klinček navyše funguje skvele ako afrodiziakum, dezinfekcia aj zbraň proti vráskam.

Matcha

Nejde tak úplne o korenie, hoci je sypká a dodáva jedlu chuť aj grády energie. Ide v podstate o rozomletý kvalitný zelený čaj. Matcha rastie iba na zatienených poliach, ktoré sa pred zberom úplne zatieni. Tým sa zabráni prístupu sveta k rastline a dosiahne sa zvýšená produkcia chlorofylu, ktorý je zodpovedný za charakteristickú farbu matchy. V poslednej dobe je matcha obľúbenou surovinou pri príprave celého radu koktailov a smoothies. Svoje využitie nachádza v studených aj teplých nápojoch, kašiach aj dezertoch, v ktorých slúži predovšetkým ako prírodné farbivo. Matcha sa však pýši celým radom blahodarných účinkov, pôsobí ako stimulant, dodáva energiu, osviežuje myseľ a zlepšuje sústredenosť aj náladu. Zároveň matcha posilňuje našu imunitu a detoxikuje organizmus. Má teda rozhodne zelenú už na raňajky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #smoothies #škorica #klinček #koreniny #čaj matcha #kardamón #matcha

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....