Obyčajný klinček. Korenina, ktorá vám podporí zdravie, ako nič iné

Bežne ho má doma každá gazdinka, ale často len do počtu. Jeho využitie je v slovenských domácnostiach nízke, ale pritom obyčajný klinček má neobyčajné účinky. Okoreňte si ním život. Uvidíte, že s výsledkami budete spokojný.

17.05.2023 09:00
Klinčeky sú pre telo veľmi prospešné. Foto:
Klinčeky sú pre telo veľmi prospešné.
debata

Známy už z minulosti

Málokto vie, že v minulosti klinček nebol až tak známy z kuchyne, ako skôr z praktického využívania. Bol pomocníkom všetkých, ktorí sa chceli zbaviť zapáchajúceho dychu. Nielenže pomohla aróma, ale aj silice a triesloviny obsiahnuté v korení, ktoré majú vynikajúce antiseptické účinky. Klinček vraj žuval aj preslávený Giacomo Casanova. Môžete to vyskúšať, ale veľmi chutné to nie je. Zato účinkuje skvele aj po zjedení cesnaku, či cibule.

Potlačí nielen zápach, ale aj bolesť

Pokiaľ vás trápi bolesť zubov, možno vás práve klinček bude môcť zachrániť. A to práve vďaka jeho dezinfekčným a antibakteriálnym účinkom. Je teda skvelý pre celkovú hygienu úst a taktiež dokáže utlmiť boľavé zuby. Pokiaľ ste po trhaní zubov, alebo vás trápi zápal ďasien, môžete klinček tiež vyskúšať, zabraňuje totiž šíreniu prípadných infekcií. Najlepšie urobíte, ak si jeden, alebo dva klinčeky vložíte do úst a rozhryziete ich. Avšak korenie rozhodne neprehĺtajte, ale nechajte ho v ústach, čo najdlhšie to vydržíte a potom ho vypľujte.

vavrín Čítajte aj Bobkový list nie je len korenie. Jeho účinkami budete prekvapení

Pomôže aj pri kožných problémoch

V empirickom liečiteľstve je obvyklé použitie klinčekov a klinčekovej silice aj pri bodnutí hmyzom, kožných chorobách a akné. Preto sa oplatí mať práve túto aromatickú silicu pri sebe napríklad práve na cestách, kde hrozí, že sa vyskytnú bodnutia hmyzom, alebo budete potrebovať niečo, čo má dezinfekčné účinky. Klinček vám vystačí

Skvelý pomocník plný vzácnych látok

Účinky klinčeka si sú doslova magické predovšetkým pretože obsahuje skutočne veľké množstvo silice. Predovšetkým zlúčeninu eugenol. Práve vďaka tej má lokálne anestetické a antiseptické účinky. Okrem toho tiež obsahuje veľké množstvo živice, triesloviny, flavonoidy a olej. Tento unikátny súbor látok má na svedomí to, že klinček je taký cenný a účinný prírodný liek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #akné #klinček #zápach z úst #protizápalový účinok #kožné problémy #antibakteriálne vlastnosti #eugenol

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...