Ak ryba už pred prípravou páchne, nemusí byť práve najčerstvejšia. Čím je ryba tuhšia, tým je čerstvejšia. Červené žiabre a jasné oči tiež naznačujú jej čerstvosť.
Pred prípravou by ste mali dať rybu do mlieka. Bez obáv, ryba nebude chutiť ako mlieko. Len sa mliečny proteín kazeín spojí s trimetylamínom (spôsobuje nepríjemný zápach) a tým pádom rybí pach z veľkej časti neutralizuje. Asi po piatich minútach v mlieku rybu dôkladne opláchnite pod studenou vodou a pripravte ako obvykle.
Čítajte viac Koľko stačí lososovi na panvici a ako zistíte, že už je hotový?Ak je počas prípravy cítiť v kuchyni rybí pach, pomáha aj malá miska s octom, ktorý sa položí vedľa sporáka. Ak rybu varíte, môžete medzi hrniec a pokrievku počas prípravy natiahnuť utierku namočenú v octovej vode.
Ak ste rybu pred jej prípravou uchovávali v plastovej nádobe, zápachu v nej sa zbavíte pomocou zemiaka. Zemiaky nakrájajte na malé kúsky a vložte ich do nádoby s trochou soli. Po niekoľkých hodinách by mal zápach zmiznúť. Potom môžete nádobu normálne vyčistiť.
Citrónová vôňa takisto pomáha zbaviť sa zápachu. Rozrežte citrón na polovicu a vložte ho do hrnca s vriacou vodou, zatiaľ, čo rybu pripravujete vedľa na panvici. Ak pripravujete rybu v rúre, môžete do rúry po upečení vložiť citrónovú kôru, kým je ešte teplá. Unikajúce éterické oleje pomôžu odstrániť zápach po rybe z rúry.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Losos, ako ho zbožňujú synovia Wandy Adamík Hrycovej na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grilovaný losos s bylinkovým maslom na Varecha.sk