Ako zmierniť zápach v kuchyni pri príprave rýb? Ako na nepríjemný pach účinkuje mlieko?

Čerstvá ryba nemá nepríjemný zápach, ale vonia ako voda, z ktorej pochádza.

13.04.2023 13:07
ryba, varenie, losos, ryby, kuchyna Foto:
Ako zmierniť zápach z ryby?
debata

Ak ryba už pred prípravou páchne, nemusí byť práve najčerstvejšia. Čím je ryba tuhšia, tým je čerstvejšia. Červené žiabre a jasné oči tiež naznačujú jej čerstvosť.

Pred prípravou by ste mali dať rybu do mlieka. Bez obáv, ryba nebude chutiť ako mlieko. Len sa mliečny proteín kazeín spojí s trimetylamínom (spôsobuje nepríjemný zápach) a tým pádom rybí pach z veľkej časti neutralizuje. Asi po piatich minútach v mlieku rybu dôkladne opláchnite pod studenou vodou a pripravte ako obvykle.

Koľko stačí lososovi na panvici a ako zistíte, že už je hotový? Čítajte viac Koľko stačí lososovi na panvici a ako zistíte, že už je hotový?

Ak je počas prípravy cítiť v kuchyni rybí pach, pomáha aj malá miska s octom, ktorý sa položí vedľa sporáka. Ak rybu varíte, môžete medzi hrniec a pokrievku počas prípravy natiahnuť utierku namočenú v octovej vode.

Ak ste rybu pred jej prípravou uchovávali v plastovej nádobe, zápachu v nej sa zbavíte pomocou zemiaka. Zemiaky nakrájajte na malé kúsky a vložte ich do nádoby s trochou soli. Po niekoľkých hodinách by mal zápach zmiznúť. Potom môžete nádobu normálne vyčistiť.

Citrónová vôňa takisto pomáha zbaviť sa zápachu. Rozrežte citrón na polovicu a vložte ho do hrnca s vriacou vodou, zatiaľ, čo rybu pripravujete vedľa na panvici. Ak pripravujete rybu v rúre, môžete do rúry po upečení vložiť citrónovú kôru, kým je ešte teplá. Unikajúce éterické oleje pomôžu odstrániť zápach po rybe z rúry.

Video
Energická filmová producentka nerada trávi veľa času pri varení. Prezradila nám jeden zo svojich rýchlych receptov - lososa v pomarančovej marináde, ktorého milujú jej traja synovia.
Video
Dobrá imunita je v čase pandémie veľmi dôležitá. Posilniť si ju môžete aj týmto skvelým receptom. Ryby obsahujú dôležité vitamíny a stopové prvky ako selén, zinok, vápnik, železo, jód či vitamíny A, B a D, ale aj omega-3 mastné kyseliny. Tým, že Losos od Ryby Košice prechádza hĺbkovým mrazením krátko po výlove, zachováva si svoje nutričné hodnoty. Vďaka vákuovému baleniu si udržuje farbu, arómu a chuť. Navyše, filety sú balené samostatne, preto nemusíte rozmrazovať celé balenie, ale len potrebné množstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #zápach #ryba

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...