Reč je o jogurtovom koláči, ktorého príprava je taká jednoduchá, že zaberie naozaj len pár minút. Nie je pritom náročný ani na ingrediencie a pritom vás výsledok presvedčí o tom, že nepotrebujete kombinovať desiatky rozličných prísad, aby ste vytvorili chutný dezert.
Recept, ktorý sa objavil na portáli Gala.de, spája v sebe lahodnú a pritom tiež zdravú chuť jogurtu s citrónom – koláč je po upečení osviežujúci a chutný a určite mnohých vašich hostí osloví. Prípadne zachutí deťom.
Čo teda budete potrebovať?
- 2 vajíčka
- 1 šálka slnečnicového oleja
- 1 šálka cukru kryštál
- 2 šálky múky (ideálne hladkej)
- 2 šálky bieleho jogurtu (ideál s vyšším obsahom tuku, napríklad 3,2 gramu)
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 až 2 čajové lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry (bio)
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 1 vrecúčko prášku na pečenie
Všetky ingrediencie premiešajte vo väčšej miske – ideálne je použiť kuchynský mixér, ktorý ich rýchlo vyšľahá do požadovanej konzistencie. Budú vám naozaj stačiť tri minúty, menej šikovnejším možno päť. Následne cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte zhruba hodinu na teplot 160 až 180 stupňov. Koláč otestujte špajdľou zhruba po 50 minútach. Ak je cesto ešte vlhké, dopečte.
Hotový koláč môžete napríklad ešte ozdobiť polevou z práškového cukru a citrónovej šťavy, ale pokojne ho môžete servírovať aj bez polevy.