Medvedí cesnak. Viete ho využiť na maximum?

Jeho sezóna práve prebieha. No a v lánoch listov voňajúcich po cesnaku nájdete nielen skvelý nástroj na dochutenie jedál, ale doslova detoxikačný zázrak, ktoré pomôže vášmu telu naštartovať po zime imunitu aj vitalitu.

17.04.2023 10:16
Sezóna medvedieho cesnaku je krátka. Takto si... Foto:
Medvedí cesnak často nájdete rásť blízko potoka alebo riečok.
debata

Kde ho nájsť

Medvedí cesnak si môžete pestovať na záhrade, alebo kúpiť na trhu. Ešte lepšie je však vyraziť za ním do prírody. Telo podporíte príjemnou prechádzkou a doprajete si medvedí cesnak, ktorý vyrástol v prirodzenom prostredí. Hľadať sa oplatí na vlhkých tienistých miestach v lužných lesoch, ale aj v niektorých mestských lesoparkoch sa medvediemu cesnaku darí. Často ho nájdete rásť blízko potoka alebo riečok.

Čo všetko medvedí cesnak dokáže?

Vôbec toho nie je málo. Poviete si, že ide len o malú zelenú rastlinku, ale účinky, na ktoré sa môžete tešiť stoja za námahu pri zbieraní. Medvedí cesnak má celé spektrum účinných látok, vďaka ktorým je:

  • Prírodné antibiotikum – Medvedí cesnak je známy svojimi silnými antibakteriálnymi účinkami. Pri chrípke a prechladnutí funguje ako prevencia a zároveň liek.
  • Proti kvasinkám – Bylinkárky obvykle veľmi oceňujú jeho pôsobenie proti kvasinkovým infekciám, s ktorými niektoré ženy bojujú dlhé týždne . Do protikvasinkovej diéty sa ho tak určite oplatí zaradiť. Za tieto účinky vďačí látke zvanej alicín.
  • Vzpruha pre imunitu – Vňať medvedieho cesnaku obsahuje veľké dávky vitamínu C. Nielen z toho dôvodu podporuje celkovú obranyschopnos­ť tela.
  • Podpora krvotvorby – Okrem úctyhodného množstva céčka obsahuje medvedí cesnak aj veľa železa, ktoré je dôležité pre tvorbu krvi. Ocenia ho teda aj anemici.
  • Ideálny na jarnú očistu – Obrovským plusom je, že má diuretické účinky a pomáha čistiť krv a obličky.
  • Recept na zníženie tlaku – V podstate tento účinok má podobný ako cesnak klasický. Kombinácia antioxidantov ukrytých v vňati medvedieho cesnaku pomáha chrániť cievy a pôsobí proti vysokému krvnému tlaku.
Sezóna medvedieho cesnaku je krátka. Takto si ho môžete vychutnávať aj celý rok Čítajte aj Sezóna medvedieho cesnaku je krátka. Takto si ho môžete vychutnávať aj celý rok

Silu uchováte v peste

Po odtrhnutí medvedí cesnak rýchlo hnedne, no jeho účinok, chuť aj silu zachová chutné pesto. Mie je vôbec zložité si ho pripraviť. Vezmite mixér a lístky rozmixujte. Pridajte štipku soli a zalejeme olivovým olejom. Rozmixujte, aby pesto malo hebkú a príjemnú konzistenciu na ochutnanie. A je hotovo. Ak chcete bohatšiu chuť pridajte ešte trochu parmezánu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #kvasinky #krvný tlak #medvedí cesnak #jarná očista #pesto #krvotvorba #prírodné antibiotikum

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...