Odporúčaná denné dávka železa je 10 mg, čo by sme dosiahli, ak by sme skonzumovali napríklad 300 gramov špenátu. Železo však telu dodajú aj iné potraviny.
Za vhodné potraviny sa podľa odborníkov z ÚVZ považuje napríklad mäso, ideálne chudé červené, prípadne morčacie, vnútornosti a najmä pečeň. Ryby a morské živočíchy obsahujú tzv. hémové železo, ktoré dokáže telo rýchlo využiť.
Čítajte viac Neskutočne lahodná! Polievku z červenej šošovice máte hotovú za pol hodinkuNiektoré zložky potravy, nápojov alebo výživových doplnkov môžu dokonca brániť vstrebávaniu železa zo stravy. Pri snahe zvýšiť príjem železa z potravín preto odporúča zvýšiť vstrebávanie železa pomocou vitamínu C, ideálne z rastlinných zdrojov – ovocím či zeleninou, nekombinovať železo s vápnikom, vynechať počas jedla a krátko po ňom kávu alebo čaj.
Ak chcete doplniť železo, siahnite napríklad po cíceri – je to dokonalý zdroj železa pre vegeratiánov. Na 100 gramov ho obsahuje 6,2 mg. Dobrým zdrojom železa je aj kakao – v 100 gramoch sa ho nachádza až 7,3 mg. Orechy a semiačka dodávajú človeku energiu. Stačí, ak nimi posypete napríklad šalát či niektorú z krémových polievok. V 100 gramoch slnečnicových semiačok sa nachádza 5,3 mg železa.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cícerová cesnačka s krutónmi na Varecha.sk