„Klasicky veľký záujem je o lososa a tresku, ľudia sa začínajú v poslednom čase zaujímať aj o africkú rybu tilapia. Niektorí ‚fajnšmekri‘ si kupujú aj tuniaky, pražmy, kambaly či mečúňa. Objemom je to však stále okrajová časť sortimentu,“ hovorí ichtyológ a predajca rýb Peter Marták.

Ako potvrdzujú jeho vlastné skúsenosti, najviac Slovákov stále kupovalo kapre. Mnohí už niekoľko týždňov pred Štedrým dňom. „Každý rok je iný. Vždy sa najviac kaprov kupovalo posledné dni pred Vianocami. Tento rok začali ľudia kapry nakupovať skôr, kupujú menej, ale dlhší čas. Otázne je, ako to bude posledné dva tri dni pred Vianocami. Pri veľkom nápore sa môže stať, že ryba bude nedostatková. Nie preto, lebo by ryby neboli, ale preto, lebo technicky sa nedá zvládnuť dodávka a predaj veľkého množstva rýb v krátkom čase,“ skonštatoval Marták.
Či už máte doma v mrazničke kapra, zubáča, lososa alebo iný druh ryby – môžete ich skúsiť tento rok pripraviť aj trochu inak? Ak nie na Štedrý deň, potom trebárs na záver roka. Vybrali sme pre vás 5 receptov z nášho portálu Varecha.pravda.sk.
1. Kapor na vianočnom stole inak
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kaprie hranolky s teplým zemiakovým šalátom na Varecha.sk
2. Chutný aj zdravý losos
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grilovaný losos s bylinkovým maslom na Varecha.sk
Máte chuť napríklad aj na rybu z kuchýň známych Slovákov? Kliknite na ďalšiu stranu