Vianočné osvieženie: Sladké krémové pokušenie

Väčšina sladkostí, ktoré sa na Vianoce pečú, sú rôzne druhy keksíkov. Preto je vždy dobré aj osvieženie v podobe niečoho iného – napríklad koláčov, plnených lahodnými plnkami.

24.12.2022 10:00
dvojfarebne kocky, Foto:
Dvojfarebné kocky.
debata

Dvojfarebné kocky

Na 60 kusov potrebujeme:

Cesto: 6 vajec, 200 g kryštálového cukru, 250 g polohrubej múky, 2 PL kakaa, 1 bal. prášku do pečiva, 4 PL vody, 6 PL oleja

Orechová plnka: 200 g mletých orechov, 100 g mletých piškót, 100 ml rumu, 5 PL práškového cukru

Mliečna plnka: 200 g Cery, 200 g práškového cukru, 150 g sušeného mlieka

Poleva: 200 g čokolády, 50 g Cery

Na potretie korpusu: džem

Postup:

1. Cesto: Vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Pridáme vodu, olej a preosiatu múku zmiešanú s kakaom a s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a upečieme – 20 minút pri 170 °C. Keď cesto vychladne, papier stiahneme a z korpusu odstránime povrchovú kôru.

2. Orechová plnka: Pomleté orechy, pomleté piškóty, rum a práškový cukor dobre vymiešame.

3. Mliečna plnka: Ceru, práškový cukor a sušené mlieko spolu zamiesime. Na pocukrovanom papieri vyvaľkáme na veľkosť korpusu.

4. Vychladnutý korpus potrieme džemom, navrstvíme naň orechovú plnku a pomocou papiera navrch prenesieme plnku zo sušeného mlieka. Valčekom prejdeme po papieri, aby sa orechová plnka dobre prilepila na mliečnu plnku.

5. Poleva: Nad parou roztopíme Ceru s čokoládou a vymiešame. Zákusok pokrájame na kocky veľké 4×4 cm. Uhlopriečne ich namáčame v čokoládovej poleve a necháme stuhnúť.

vanilkove rozky, varecha, Čítajte viac Vianočná klasika, ktorá nikdy neomrzí: Vanilkové rožky

Krémy na všetky spôsoby

Koláče plnené rôznymi plnkami, či už ide o krémy, pudingy či šľahačku patria medzi najobľúbenejšie. Časy, keď sa plnili ťažkými maslovými a margarínovými krémami, sú za nami, naopak, plnky im dodávajú šťavnatosť a lahodnosť.

Parížska šľahačka

Obľúbenou jednoduchou plnkou je parížsky krém či šľahačka. Stačí uvariť šľahačku s čokoládou, prípadne dosladiť cukrom, nechať vychladnúť v chladničke do ďalšieho dňa a vyšľahať. Keďže ide o varený krém, nehrozí, že šľahačka skysne.

Oriešky najprv opražte

Ak do krému alebo pudingu používate orechy, či už vlašské, lieskové alebo mandle, pred použitím ich jemne opražte a až potom ich pomeľte. Opražením sa zvýrazní ich chuť a tým aj chuť koláča, do ktorého plnku dáte.

Fólia na puding

Niektoré krémy, najmä tie varené, ktorých základ tvorí mlieko, majú nevýhodu, že sa na nich po vychladnutí urobí povlak („koža“) a po rozmiešaní nie je krém homogénny. Zabránite tomu tak, že na povrch ešte teplého (nie horúceho) krému alebo pudingu dáte potravinovú fóliu a odstránime ju až pred použitím.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Parížske rožky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #Vianoce #vianočné pečivo #vianočné pečenie #Varecha.sk #plnka #vianočné cukrovinky #magazín Varecha #TV Varecha

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...