Vianočná klasika, ktorá nikdy neomrzí: Vanilkové rožky

Advent považujú mnohí za najkrajšie obdobie v roku. Vianoce sú pred dverami, v kuchyniach rozvoniava vanilka a škorica. Čo viac si môžu fanúšikovia pečenia želať.

22.12.2022 13:53
vanilkove rozky, varecha, Foto:
Vanilkové rožky
debata

Vanilkové rožky

Na 60 kusov potrebujeme:

220 g masla, 120 g mletých vlašských orechov, 80 g práškového cukru, 280 g hladkej múky, 2 PL rumu

Na obaľovanie: práškový cukor, vanilkový cukor

Postup:

1. Všetky suroviny spolu vymiesime na cesto, ktoré necháme odpočívať v chlade 2 hodiny.

2. Potom z cesta tvarujeme rožteky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme prvých 7 minút na 100 °C a potom dopekáme na 160 °C 10–12 minút.

3. Keď upečené rožteky troška vychladnú, obalíme ich v zmesi práškového a vanilkového cukru.

vianočné pečenie, varecha, Castel Mierovo, Čítajte viac Pečieme na Vianoce 1: Čo určite nemôžete pokaziť

Tradičné či moderné?

Či už klasické, alebo moderné, jednoduché, alebo sofistikované – väčšina receptov na vianočné koláčiky používa rovnaké základné ingrediencie. Čo teda potrebujete?

Užitoční pomocníci

Na každé predvianočné pečenie treba: valček, kuchynskú váhu, misu na miešanie cesta, mixér s hákom na cesto a metličkami na šľahanie na miešanie ingrediencií, formičky na pečenie, aby ste vytvorili krásne koláčiky, plech a papier na pečenie (alebo silikónovú podložku na plech), aby sa nič neprilepilo.

Video

VIDEO: Pečenie nás robí lepšími, hovorí cukrárka a porotkyňa šou Pečie celé Slovensko Petra Tóthová, ktorá v minuloročnej predvianočnej epizóde relácie Ide o nás hovorila aj s párovou a life-koučkou Janette Šimkovej o benefitoch spoločne stráveného času s rodinou počas Vianoc.

Od múky po maslo

Na chutné (nielen) vianočné pečivo treba kvalitné suroviny. Maslo mu dodá chuť, cukor je tým, bez čoho si ich nevieme predstaviť, aj keď ten klasický možno nahradiť alternatívami a nič sa nestane. Vajíčka cesto spoja, na klasické krehké stačí jedno. A nezabudnite na soľ, pretože zvýrazňuje chuť. Múka je základom takmer všetkých receptov na vianočné pečenie. Klasikou je hladká pšeničná typ 405.

Ako zdobiť

Zdobenie je bodkou aj pri vianočnom pečive. Najvšestrannejšia je cukrová poleva, ktorú možno použiť bielu alebo jej dať rôzne farebné aj chuťové odtienky. Ale neurobíte chybu ani vtedy, keď keksíky len posypete cez sitko práškovým cukrom – evokuje to zasnežené Vianoce. Pistácie, oriešky, mandle im zase dodajú chrumkavosť a iné chuťové nuansy. Keď použijete čokoládovú polevu, či už tmavú, bielu, či ruby (ružovú), dáte pečivu zase inú chuť a tiež šťavnatosť.

Video
Jedna z najobľúbnejších cukroviniek, ktorá sa objavuje pri slovenských vianočných stromčekoch

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vanilkové rožky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vanilka #vianočné pečivo #vianočné pečenie #vlašské orechy #Varecha.sk #zdobenie #vianočné cukrovinky #magazín Varecha #vanilkové rožky

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...