Ako správne ugrilovať steak, čo servírovať ako prílohu? Odborník radí, robte to takto

Leto je čas grilovačiek. Záhradou sa vinie vôňa rozpáleného dreveného uhlia v grile a neskôr aj všemožné delikátne vône mäsových pochúťok, klobások, steakov či napríklad grilovanej zeleniny.

20.07.2022 11:30
Grilovanie môže mať aj zdravšie verzie Foto:
Grilovanie môže mať aj zdravšie verzie - či už čo sa týka samotného procesu, alebo potravín, ktoré položíme na gril.
debata

Aj pri grilovaní je však dobré, aby ste sa držali pár pravidiel. Tie dokážu nielen uľahčiť celý proces prípravy pokrmov, ale odrazia sa aj v samotnej chuti a vo výsledku. Podľa šéfkuchára a grilmajstra Marcela Ihnačáka je napríklad pri príprave steakov dôležitých niekoľko vecí. "V prvom rade je potrebné mäso dostatočne ugrilovať, aby malo peknú hnedú farbu a po grilovaní ho chvíľu nechať odpočinúť aby steak ostal šťavnatý,“ hovorí odborník.

Bylinky drevité, citrón kyslý

Pri grilovanom mäse síce môžeme pracovať aj s marinádami, šéfkuchár Ihnačák však upozorňuje, že najviac chuť mäsa vynikne s prirodzenými základnými ingredienciami. „Soľ, čierne korenie a čerstvé bylinky,“ vymenúva Ihnačák a pridáva aj pár užitočných špecifík pre kulinárov. „Na grilovanie sú vhodné drevnaté typy byliniek ako tymián, rozmarín alebo šalvia, ktoré vydržia na grile dlhšie v porovnaní s jemnejšími bylinkami ako napríklad bazalka. Tie sa skôr hodia na prípravu salsy alebo omáčky k steakom.“

Známy slovenský šéfkuchár Marcel Ihnačák pri... Foto: LIDL
Na grille s Ihnac a kom 4 Známy slovenský šéfkuchár Marcel Ihnačák pri grile.

Pri mäse z grilu má Ihnačák tiež osvedčený trik, ktorý vraj používa so železnou pravidelnosťou. "Steaky, či už hovädzie, bravčové alebo kuracie, pokvapkám citrónovou či limetkovou šťavou – to mäšo osvieži, čo je obzvlášť chutné v letných mesiacoch. Tak, ako máme v lete chuť na kyslé a svieže drinky a limonády, nám dobre padne mäso osviežené citrónovou šťavou alebo kyslejšia omáčka, salsa či príloha v podobe marinovanej zeleniny s limetkovou šťavou a čerstvými bylinkami.“.

Zelenina na gril aj do misky

Pri grilovaní sa často pýtajú ľudia, čo vlastne konzumovať ako prílohu. Odpoveď je celkom logická – máte dve možnosti, buď využijete gril aj na prípravu príloh, to znamená, že napríklad ugrilujete zeleninu (cuketa, baklažán, špargľa, prípadne karotka, ale tiež paprika alebo paradajky nakrájané na hrubšie plátky) alebo trebárs to môžete skúsiť aj s niektorými druhmi ovocia (broskyňa).

Sona Makranska, pr, nepouzivat Čítajte viac Ide to aj bez mäsa: 5 tipov na chutné „veggie“ grilovanie

Druhou variantou sú potom všemožné šaláty, ktoré sa hodia aj na akési vybalansovanie grilovaného jedla svojím zdravším obsahom s množstvom vody, vlákniny a vitamínov. K veľkému steaku úplne postačí chutný šalát – napríklad z rukoly či poľníčka, ktorý môžete ochutiť cherry paradajkami, semienkami, jarnou cibuľkou či napríklad dresingom, ktorý ste si tiež pripravili po domácky.

A čo vegetariáni?

Grilovacia sezóna nemusí byť „postrachom“ ani pre ľudí, ktorí nekonzumujú mäso. Sú to napríklad rôzne druhy syrov na grilovanie, ktoré môžu vytvoriť veľmi chutnú alternatívu. Pre tých, ktorí odmietajú potraviny živočíšneho pôvodu, sa možnosti otvárajú s tofu. Alebo prípadne s už spomenutou grilovanou zeleninou.

Video
Cvikla, ktorá môže byť netradičnou prílohou k mäsu alebo ľahkou večerou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #jedlo #Marcel Ihnačák #grilovanie #steak

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...