Aj pri grilovaní je však dobré, aby ste sa držali pár pravidiel. Tie dokážu nielen uľahčiť celý proces prípravy pokrmov, ale odrazia sa aj v samotnej chuti a vo výsledku. Podľa šéfkuchára a grilmajstra Marcela Ihnačáka je napríklad pri príprave steakov dôležitých niekoľko vecí. "V prvom rade je potrebné mäso dostatočne ugrilovať, aby malo peknú hnedú farbu a po grilovaní ho chvíľu nechať odpočinúť aby steak ostal šťavnatý,“ hovorí odborník.
Bylinky drevité, citrón kyslý
Pri grilovanom mäse síce môžeme pracovať aj s marinádami, šéfkuchár Ihnačák však upozorňuje, že najviac chuť mäsa vynikne s prirodzenými základnými ingredienciami. „Soľ, čierne korenie a čerstvé bylinky,“ vymenúva Ihnačák a pridáva aj pár užitočných špecifík pre kulinárov. „Na grilovanie sú vhodné drevnaté typy byliniek ako tymián, rozmarín alebo šalvia, ktoré vydržia na grile dlhšie v porovnaní s jemnejšími bylinkami ako napríklad bazalka. Tie sa skôr hodia na prípravu salsy alebo omáčky k steakom.“

Pri mäse z grilu má Ihnačák tiež osvedčený trik, ktorý vraj používa so železnou pravidelnosťou. "Steaky, či už hovädzie, bravčové alebo kuracie, pokvapkám citrónovou či limetkovou šťavou – to mäšo osvieži, čo je obzvlášť chutné v letných mesiacoch. Tak, ako máme v lete chuť na kyslé a svieže drinky a limonády, nám dobre padne mäso osviežené citrónovou šťavou alebo kyslejšia omáčka, salsa či príloha v podobe marinovanej zeleniny s limetkovou šťavou a čerstvými bylinkami.“.
Zelenina na gril aj do misky
Pri grilovaní sa často pýtajú ľudia, čo vlastne konzumovať ako prílohu. Odpoveď je celkom logická – máte dve možnosti, buď využijete gril aj na prípravu príloh, to znamená, že napríklad ugrilujete zeleninu (cuketa, baklažán, špargľa, prípadne karotka, ale tiež paprika alebo paradajky nakrájané na hrubšie plátky) alebo trebárs to môžete skúsiť aj s niektorými druhmi ovocia (broskyňa).

Druhou variantou sú potom všemožné šaláty, ktoré sa hodia aj na akési vybalansovanie grilovaného jedla svojím zdravším obsahom s množstvom vody, vlákniny a vitamínov. K veľkému steaku úplne postačí chutný šalát – napríklad z rukoly či poľníčka, ktorý môžete ochutiť cherry paradajkami, semienkami, jarnou cibuľkou či napríklad dresingom, ktorý ste si tiež pripravili po domácky.
A čo vegetariáni?
Grilovacia sezóna nemusí byť „postrachom“ ani pre ľudí, ktorí nekonzumujú mäso. Sú to napríklad rôzne druhy syrov na grilovanie, ktoré môžu vytvoriť veľmi chutnú alternatívu. Pre tých, ktorí odmietajú potraviny živočíšneho pôvodu, sa možnosti otvárajú s tofu. Alebo prípadne s už spomenutou grilovanou zeleninou.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grilovaná cvikla s kozím syrom na Varecha.sk