To znamená nie v kuchyni niekde v blízkosti sporáka alebo v blízkosti radiátorov. Optimálne je mať ich v miestnosti bez okien, to znamená v komore alebo v potravinovej skrini, aby ste sa vyhli priamemu slnečnému žiareniu. Dobrým riešením je aj chladnička na víno.
Rýchle šišky
Šišky možno urobiť aj doslova za pár minút. Stačí na to rozmiešať 140 g cukru a 1 bal. vanilkového cukru s tromi vajcami, vmiešať 5 PL oleja (napríklad repkového) a soľ. Potom striedavo pridávať preosiatu hladkú múku (T 405) s práškom do pečiva (1 bal.) a mlieko (250 ml). Vzniknuté cesto nechať 10 minút odpočívať a potom upiecť vo vymastených formách alebo vypražiť v oleji. Mimochodom viete, prečo majú niektoré šišky v strede dieru? Pôvodne boli tiež bez nej, ale tzv. donuts, šišky populárne v USA, boli v strede vždy menej upečené. Potom sa Američan Crockett Gregory rozhodol vykrojiť v strede dierku, pretože tam, kde nie je cesto, nemôže byť nedopečené. A tak to aj zostalo.
Čítajte aj Mýty o káve, ktorým je lepšie neveriťQuiche pre každého
Quiche, slaný koláč, ktorý pochádza z Lotrinska, je vďačné jedlo. Možno ho servírovať teplý aj studený. V závislosti od toho, aký veľký kus servírujeme, ho môžeme podávať ako predjedlo aj hlavné jedlo, ale aj ako olovrant. Ideálna príloha k nemu je ľahký šalát, keďže quiche je výdatné jedlo. Je to vlastne krehké cesto, ktoré sa najprv upečie v nízkej okrúhlej forme a potom sa pridá náplň z vajec, trochy múky a kyslej tučnej smotany. Posype sa syrom a obloží podľa fantázie. Múku je vhodné používať T1050, čo je predstupeň celozrnnej múky.
VIDEO: S renomovanými šéfkuchármi Jaroslavom Žídekom a Petrom Duranským sme sa zhovárali o slovenskej gastronómii, slovenskom zákazníkovi a jeho plusoch, ale aj chybách či potrebe väčšej propagácie domácej gastroscény vo svete.
Nebojte sa roastbeefu
Príprava niektorých mäsových pokrmov sa zdá doma príliš komplikovaná, ale nie je to tak. Napríklad roastbeef. Základ je kúpiť naň kvalitné mäso, odborníci odporúčajú vyzretú vysokú hovädziu roštenku. Mäso najprv treba potrieť marinádou a nechať 24 hodín marinovať, použiť možno horčicu a korenie podľa chuti. Potom ho posoliť hrubozrnnou soľou a na panvici opiecť zo všetkých strán. Posledný krok je dať do rúry a piecť cca 70 minút pri 120 stupňoch. Potom mäso zabaliť do alobalu, nechať 10–15 minút odstáť a potom nakrájať. Aby bolo mäso v strede pekné ružové, je potrebné mať teplomer na mäso a merať teplotu v jeho strede – ružový má mať asi 50–55 stupňov. Fajnšmekri jednoznačne uprednostňujú piecť ho radšej menej, ako viac – vtedy môže byť suchý.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Sumček africký s krémovým krupotom na Varecha.sk