Práve nastal čas ochutnať rebarboru! Kalórií sa báť nemusíte

Sezóna rebarbory ​​sa začína v apríli a trvá do polovice júna.

26.04.2022 09:40
rebarbora, jarná zelenina Foto:
Sezóna rebarbory je tu!
debata

Ak vám ide o zhodenie nejakého kila do leta, potom je rebarbora vhodnou sezónnou voľbou.

Táto zelenina obsahuje iba 13 kalórií a 0,1 g tuku na 100 g. Kyslá chuť mnohých na prvé ochutnanie odplaší, ak však rebarboru správne upravíte, chuťové bunku príjemne pohladí v rôznych pokrmoch.

Rebarbora je vhodnou voľbou proti zlej nálade, posilňuje nervy a dodáva telu vitalitu. Tiež čistí krv a upravuje priechodnosť čriev. Ale obsahuje aj veľa vitamínu C. 250 gramov rebarbory pokryje štvrtinu dennej potreby vitamínu C dospelého človeka! Prítomné sú aj minerály a stopové prvky ako draslík, horčík a železo.

Kyselina šťaveľová, ktorú rebarbora takisto obsahuje, môže konzumovaná vo veľkých množstvách spôsobiť príznaky otravy. Nejedzte jej preto priveľa a najlepšie je rebarboru kombinovať s potravinami bohatými na vápnik, ako sú mliečne výrobky. Ten viaže problematickú látku. Surová rebarbora nie je jedlá, je totiž mimoriadne kyslá a tiež ťažko stráviteľná. Blanšíruje sa, pečie alebo varí v troške vody, je sa ako kompót, džem alebo sa pridáva do koláčov, ktorým prepožičia sviežu chuť. Z rebarbory sa dá pripraviť aj sirup.

Video
Koláč z rebarbory
Video
Dnes nám bude variť mladý michelinský šéfkuchár Ladislav Floreán a pripraví svieži moderný dezert plný tradičných sezónnych slovenských surovín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #rebarbora

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...