Ak vám ide o zhodenie nejakého kila do leta, potom je rebarbora vhodnou sezónnou voľbou.
Táto zelenina obsahuje iba 13 kalórií a 0,1 g tuku na 100 g. Kyslá chuť mnohých na prvé ochutnanie odplaší, ak však rebarboru správne upravíte, chuťové bunku príjemne pohladí v rôznych pokrmoch.
Rebarbora je vhodnou voľbou proti zlej nálade, posilňuje nervy a dodáva telu vitalitu. Tiež čistí krv a upravuje priechodnosť čriev. Ale obsahuje aj veľa vitamínu C. 250 gramov rebarbory pokryje štvrtinu dennej potreby vitamínu C dospelého človeka! Prítomné sú aj minerály a stopové prvky ako draslík, horčík a železo.
Kyselina šťaveľová, ktorú rebarbora takisto obsahuje, môže konzumovaná vo veľkých množstvách spôsobiť príznaky otravy. Nejedzte jej preto priveľa a najlepšie je rebarboru kombinovať s potravinami bohatými na vápnik, ako sú mliečne výrobky. Ten viaže problematickú látku. Surová rebarbora nie je jedlá, je totiž mimoriadne kyslá a tiež ťažko stráviteľná. Blanšíruje sa, pečie alebo varí v troške vody, je sa ako kompót, džem alebo sa pridáva do koláčov, ktorým prepožičia sviežu chuť. Z rebarbory sa dá pripraviť aj sirup.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Rebarborovo-jahodový koláč na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Dezert z bielej čokolády s pošírovanou rebarborou a macerovanými jahodami na Varecha.sk