Ako pomôžu orechy štyridsiatničkám a priberá sa z nich?

Denná konzumácia orechov pomáha zabrániť ženám v strednom veku vysokému krvnému tlaku. Hoci patrí táto potravina ku kalorickým maškrtám, vedci upokojujú, že priberanie z nich nehrozí. Ako fungujú pri úprave hypertenzie a prečo sa z nich nepriberá?

25.04.2022 06:00
orechy Foto:
Jedzte orechy a pokojne spite.
debata

Takto je to s tichým zabijakom, hypertenziou

Nedávna štúdia vysvetľuje, že pravidelné jedenie orechov pomáha znižovať vysoký krvný tlak najmä u žien nad 40 rokov. Výskum sa zameral na vplyv mandlí, píniových orechov a arašidov na kardiovaskulárne zdravie nežnejšej polovičky ľudstva. Do výskumu sa zapojilo vyše desaťtisíc účastníkov, ktorí vypĺňali podrobné informácie o svojom stravovaní. Vedci sa zamerali najmä na konzumáciu orechov u žien. Zaujímavé je, že už 15 gramov spomínaných druhov orechov pomohlo zmierniť vysoký krvný tlak, a to v priebehu siedmich dní.

Arašidové maslo nie je na škodu

Odborníci na výživu zároveň poznamenávajú, že denná porcia orechov, arašidového masla alebo kvalitných nátierok z týchto dobrôt prináša pre ľudské zdravie aj ďalšie benefity. I napriek tomu, že orechy obsahujú vysoké množstvo tukov, netreba sa podľa nich obávať priberania na hmotnosti. Tuky totiž pochádzajú z dvoch zdrojov, živočíšnych a rastlinných. Druhý spomínaný zdroj obsahuje takzvané zdravé tuky. Hoci to na prvý pohľad znie nereálne, tuky nemajú, ako sa mylne domnieva laická verejnosť, len negatívny vplyv na ľudský organizmus. Orechy obsahujú vysoké množstvo mononenasýtených kyselín, ktoré v prvom rade chránia srdcový sval pred rôznymi ochoreniami. Vedci zachádzajú ešte ďalej a vysvetľujú, že chutná chrumkavá dobrota zohráva dôležitú úlohu aj pri riadení hmotnosti.

cvičenie, zdravie, aktivita, pohyb, životospráva, Čítajte aj Super tipy, ktoré každej žene zlepšia zdravie aj postavu. A pritom nič nestoja

Priberá sa z tukov, či nie?

Podľa výživovej odborníčky Diany Rodriguez veľa ľudí sa nesprávne domnieva, že konzumácia orechov prispieva k priberaniu na hmotnosti. „Mnoho z nich sa vyhýba jedlám s vyšším obsahom tuku. Motívom je všeobecná mylná predstava, že jedenie tuku spôsobuje priberanie,“ vysvetľuje pre portál verywellfit.com. Ako ďalej zdôrazňuje, konzumácia orechov naopak prispieva k zmene hmotnosti, ale smerom nadol. Predpokladom pre stratu hmotnosti je už malá konzumácia orechov denne a vyhýbať sa netreba ani arašidovému maslu. Keďže spomínané potraviny obsahujú vyššie množstvo kalórií, chudnutie urýchlime pravidelným cvičením a vyhýbaním sa vyššiemu príjmu živočíšnych tukov a rafinovaného cukru.

Majú vplyv aj na pamäť

Orechy ochraňujú nielen srdce, ale aj mozog. Zdravé tuky dokážu zlepšovať pamäť a aj iné kognitívne funkcie, ku ktorým patria schopnosť sústredenia a rýchleho učenia. Výborným zdrojom zdraviu prospešných tukov je aj arašidové maslo, ktoré má svoje miesto napríklad aj vo fitness pre zvýšený obsah bielkovín, ktoré zlepšujú regeneráciu a rast svalov. Arašidové maslo môžeme pridávať do ovsených vločiek, či gréckeho jogurtu. Aj v tomto prípade platí, že konzumovať túto potravinu treba s mierou. Mandle sa skvele kombinujú s ovocnými, ale aj zeleninovými šalátmi a podobne to platí aj o píniových orieškoch.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #krvný tlak #mandle #kardiovaskulárny systém #arašidy #srdcovo-cievne ochorenia #arašidové maslo #píniové oriešky

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...