3 menej príjemné fakty o ovsených vločkách! Ako dlho ich schovávate v špajzke?

Ovsené vločky sú pre naše telo prospešné, ale... Ako pri každej potravine, aj tu platí niekoľko ALE.

03.02.2022 15:00
ovsené vločky, ovsené vločky s ovocím Foto:
Ovsené vločky s ovocím.
debata

Nesprávne skladovanie spôsobí…

Ovsené vločky po otvorení zvyčajne odložíme do špajzky či potravinovej skrinky v kuchyni a z času na čas si na ne spomenieme. Pozor! Ani ovsené vločky nemajú nekonečnú trvanlivosť, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ich občasné použitie a následné uskladnenie na ďalšie mesiace môže byť nebezpečné v prípade ak…

Pri správnom skladovaní, ktoré pri vločkách ide ruka v ruke so vzduchotesným balením, môžu zostať chutné aj roky. Ak ich však ponecháte v kartónovom obale, v ktorom ste ich priniesli z obchodu dlhé mesiace, stáva sa ich „životnosť“ problematickou. Môžu sa stať živnou pôdou pre baktérie a kvasinky, ktoré zhoršujú kvalitu potravín.

praženica, vajcia Čítajte viac Nie! Mnohí pridávajú túto ingredienciu do praženice, ale je to chyba

Strata svalovej hmoty

Ovsené vločky ponúkajú telu pôsobivých 14 gramov bielkovín na 100 gramov. A predsa sa môžu stať nepriateľom svalovej hmoty. Ako je to možné? Problémom môže byť veľké množstvo vlákniny, ktorá v žalúdku napučí, čo má za následok pocit nasýtenia na dlhší čas (pri nesladených vločkách). Ak často jete ovsené vločky, možno sa vám darí potláčať pocit hladu na tak dlho, že neprijmete dostatok kalórií a iných živín, ktoré pomáhajú udržiavať a budovať svalovú hmotu počas celého dňa.

Priveľa pridaného cukru

Hotové „zdravé“ zmesi ovsených vločiek so sušeným ovocím či orechmi obsahujú veľa cukru a nasýtených mastných kyselín, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu spôsobiť aj zvýšenie hladiny cholesterolu či podporiť vznik cukrovky. Takýmito sladkými raňajkami si už pokryjete tretinu dennej potreby cukru a vďaka rýchlym cukrom dostanete už čoskoro opäť chuť do jedla a skonzumujete možno viac kalórií, ako v skutočnosti potrebujete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ovsené vločky #skladovanie potravín

+ Kondíciu si udržiavajte pravidelným posilňovaním a dýchacími cvičeniami.
Vo financiách...

+ Spevnite svalstvo a zabezpečíte si pružné telo a dobrý pocit.
Vo financiách ste prekonali ťažšie obdobie, teraz...