Plná proteínov
Quinoa poteší nielen celiatikov. Pretože si môžu vychutnať jej pravú chuť bez obáv zo zažívacích problémov. Neobsahuje lepok, ale je plná rastlinných bielkovín. Až 14 gramov bielkovín na sto gramov plodiny poteší všetkých, ktorí sa snažia o svaly a pekné telo. Skvelou správou je, že kompletný proteín obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Teda takých, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť a jediným zdrojom je strava.
Bielkoviny nie sú všetko
V malých semienkach sa toho skrýva značne dosť. Ide o celý komplex vitamínov a živín v prírodnej forme. Obsahuje vitamín A, B, B2, B3, B6, B8, kyselinu listovú a vitamín E, flavonoidy aj mangán, fosfor, horčík, železo, zinok, meď, draslík, vápnik, sodík a selén. Dá sa povedať, že si stačí dať quinou a ušetríte za multivitamíny.
Čítajte aj Kotvičník zemný. Tajomná rastlinka, ktorá pomôže nielen v posteliČo všetko dokáže quinoa?
Nie je toho málo. Vďaka obsahu horčíka podporuje kosti a ich rast. Jej prednosťou je aj pozitívny vplyv na zníženie cholesterolu a tým si chránite srdce. Obsahuje komplexné sacharidy, preto ju možno radiť k potravinám s nízkym glykemickým indexom. Zároveň sa železom podpisuje na boji proti chudokrvnosti a dodáva energiu potrebnú na každý deň.
Nahradí každú prílohu
Ako je quinoa skvelá účinkami, tak ešte fantastickejšia je na tanieri. Pretože plnohodnotne nahradí akúkoľvek ryžu, ale aj zemiaky. Je farebná, biela, červená aj čierna a preto sa skvele hodí aj do šalátov. Je to ideálna alternatíva príloha a jej maslová chuť v kombinácii s priaznivými účinkami si vás naozaj získa. Využite ju aj vo svojej kuchyni. Budete štíhlejší, zdravší a samozrejme vďaka tomu aj spokojnejší.
Super jednoduchá príloha
Ak už sypeme na quinou superlatívy, tak pokojne pridáme ešte jeden a ním je rýchly spôsob prípravy. Stačí hrnček tejto plodiny dobre prepláchnuť studenou vodou. Ideálne ju nechať minimálne hodinu až dve napučať. Potom ju dať do hrnca a zaliať dvoma hrnčekmi vody. Potom už len povarte 15 minút a o skvelé jedlo máte postarané. Stačí dochutiť a starosti s prípravou obeda sú za vami.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Morčacie prsia s quinoou podľa Maroša Molnára na Varecha.sk