Yuzu
Poznáte yuzu? Možno že ste sa s ním už stretli v jedálnych lístkoch špičkových reštaurácií. Vyzerá ako kríženec limetky, citróna a mandarínky a je obľúbené najmä v ázijskej kuchyni. Ide o ovocie, ktoré sa pestovalo už pred stáročiami v Číne a podľa všetkého je to kríženec pravekej odrody citróna a mandarínky.
Dnes väčšina svetovej produkcie pochádza z ostrova Šikoku na juhu Japonska, ale pokusy o pestovanie yuzu robia aj v južnom Španielsku. Chutí kyslasto-horko a jeho obľuba v gastronómii stále rastie. Je to preto, lebo jeho chuť je komplexná: nedá sa povedať, že je len citrónová, lebo je aj jemne horká a zároveň aj sladko-ovocná.
Používať sa dá kôra aj dužina, yuzu možno odšťavovať, kôru strúhať alebo sušiť. V Kórei je veľmi obľúbený čaj z yuzu, keď sa ovocie najprv naloží do medu a zaleje horúcou vodou. Pre svoju chuť je toto ovocie obľúbené v koktailoch, v dezertoch, ale aj v ázijskej kuchyni. Pri pridávaní yuzu do jedla treba byť opatrný, lebo jeho chuť je dosť výrazná a môže byť rýchlo dominantná. Výhodou je, že stačí pár kvapiek šťavy, aby pokrm dostal špecifickú a zaujímavú chuť. Yuzu nemá toľko šťavy ako iné citrusové plody, zato má o to viac kôry.
Klementínky
Klementínky považujú mnohí za mandarínky, trochu sa od nich však líšia. Sú svetlejšie a ploskejšie. Patria medzi najsladšie citrusové ovocie a ich výhodou je, že na rozdiel od mandarínok sú často sú bez kôstok. Ich chuť je menej výrazná, ale zato sladšia, ako pri mandarínkach. Kôra je tenšia a pevnejšia, takže sa ťažšie šúpu.
Považujú sa za „mladšiu sestru“ mandarínok, vznikli krížením mandarínky a pomarančovníka horkého, známeho aj ako bitter orange. Za svoje meno vraj vďačia francúzskemu mníchovi Clémentovi. Ten toto ovocie vyšľachtil asi pred sto rokmi v Alžírsku.
Pri pestovaní klemetínok sa používajú prostriedky na ochranu rastlín a na ošetrovanie šúp, preto sa šupu neodporúča používať, dokonca by sa malo ovocie pred ošúpaním umyť. Najlepšie je jesť ich, podobne ako mandarínky alebo pomaranče, samotné. Výborné sú aj do šalátov, ovocných bowle alebo ako dekorácia na torty. Odporúčajú sa aj do chia jogurtu, mangového a papájového smoothie, dodávajú im osviežujúcu chuť. Poširované klementínky s orientálnym korením a jogurtom sa môžu podávať ako zdravý dezert.
Čítajte aj Dráč, hloh, jarabina. Chutné plody jeseneSatsuma
Ovocie, ktoré sa pestuje v Ázii už stáročia, ale v Európe je prakticky neznáme. Ako jeho vzhľad napovedá, aj toto ovocie je to príbuzným mandarínky. Pochádza z Japonska, najväčším exportérom je Čína a v Európe sa pestuje v Španielsku. To, prečo je satsuma zaujímavá, je určite najmä obsah vitamínu C. Má ho 61 mg na 100 gramov, čo je raz toľko ako mandarínka (30 mg) a aj podstatne viac ako pomaranč (45 mg).
Má hrubú šupu a ľahko sa šúpe. Ovocie chutí výborne aj samotné, v kuchyni sa odporúča dávať ho ako filetky (mesiačiky bez vnútornej šupy) aj do šalátov. Tu je vhodné ho trošku opiecť, ogrilovať alebo podusiť. Výborné je aj v koláčoch, napríklad tvarohových. Dajú sa z neho robiť aj marmelády a používať na aromatizovanie sladkých jedál, šalátov, sorbetov, omáčok, salsy a koktailov.