Dráč, hloh, jarabina. Chutné plody jesene

Jeseň v prírode hrá farbami – lístia aj plodov, ktoré dozrievajú na kríkoch a stromoch v parkoch a v lesoch. Považujeme ich za estetický doplnok a potravu pre vtáky – napríklad jarabina vtáčia sa v nemčine volá Vogelbeere, čo sa dá preložiť ako vtáčie bobule. To, že niektoré z bobuliek, ktoré krášlia parky a lesy, sú jedlé, a dokonca liečivé, vie málokto. Takými sú napríklad spomínaná jarabina, dráč alebo hloh.

13.11.2021 10:00
jarabina, varecha, Foto:
Z jarabiny sa dajú robiť šťavy, kompóty, marmelády, dokonca aj likéry.
debata

Dráč obyčajný

Že sú plody tejto rastliny jedlé, vie málokto, aj keď nedávno sa začali sušené objavovať v špecializovaných obchodoch. Kyslé drobné bobule sú však veľmi populárne na Blízkom východe, špeciálne v Iráne. Tam sa pridávajú do ryžových, ale aj mäsových jedál. Ako liečivú rastlinu pozná dráč ľudové liečiteľstvo stáročia. Používal sa pri zápaloch v ústnej dutine a nemecký farár Kneipp odporúčal extrakt z dráča pri problémoch so žlčníkom. 100 g obsahuje 25 mg vitamínu C a tiež prírodné farbivá, ktoré chránia pred voľnými radikálmi. Sušený ho možno pridávať do ranných ovsených vločiek, šalátov, ale ako v Iráne aj do ryže či mäsa. Dajú sa z neho robiť aj marmelády, džemy a šťavy.

Hloh obyčajný

Krík, ktorý má na jar krásne biele kvety, ktoré na jeseň vystriedajú červené plody – to je hloh obyčajný. O jeho liečivých účinkoch sa tiež vie stáročia, spomínaný farár Kneipp odporúčal hloh pri problémoch so srdcom a s krvným obehom. Známy je aj čaj z jeho kvetov a listov. Že sa dajú jesť aj plody, to vie málokto. Dužina je biela a sú v nej 2–3 zrnká, ktoré treba odstrániť. Potom možno hloh dusiť aj variť.

srdce, ovocie, zelenina, zdravie Čítajte aj Trnky. Úžasné plody jesene, za ktorými sa oplatí vyraziť do prírody

Je základom pre marmelády, želé alebo kompóty a dá sa z neho urobiť aj pyré. V tekutom stave to nemusí byť len čaj, možno sa pokúsiť z neho urobiť aj víno alebo sirup. Okrem liečivých účinkov na krvný obeh a znižovanie vysokého tlaku znižuje nervové napätie, pomáha pri nespavosti, závratoch aj na zmierňovanie kŕčov.

Jarabina vtáčia

Ako názov tohto kríka napovedá, mali by byť jeho plody najmä potravou pre vtáky. O jarabine sa traduje, že je jedovatá, nie je to však pravda. Len v surovom stave je nejedlá. Po tepelnej úprave ide o sladkokyslú pochúťku s vysokých obsahom vitamínu C. Toho môže byť v 100 g 80 mg, ale aj 300 mg (podľa odrody). V minulosti sa preto používala ako prostriedok proti skorbutu, ktorý je dôsledkom nedostatku práve tohto vitamínu. Okrem toho obsahuje aj veľa pektínu, vlákniny, ktorá podporuje trávenie.

Z jarabiny sa dajú robiť šťavy, kompóty, marmelády, dokonca aj likéry. Jej plody možno po tepelnej úprave pridávať aj do koláčov, ale tiež ako prísadu k jedlám s výraznou chuťou, napríklad k tmavým mäsám, ako je hovädzie alebo divina.

Ak chcete vyskúšať likér z jarabiny, potrebujete 200 g zrelých plodov, 100 g kandizovaného cukru a pol litra ražnej. Očistené plody nasypeme do fľaše, pridáme cukor, alkohol, dobre uzatvoríme a necháme osem týždňov macerovať pri izbovej teplote na tmavom mieste. Občas zamiešame a môžeme konzumovať. Likér netreba scediť, plody v ňom môžu zostať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bobuľovité ovocie #jesenné plodiny #jesenné ovocie #hloh #jarabina vtáčia #dráč obyčajný

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...