Slaný koláč, quiche, je pochúťkou z Francúzska. Na čo si treba dať pri originálnom recepte pozor?

Veľmi zaujímavá výzva čaká na súťažiacich šou Pečie celé Slovensko už túto nedeľu (21.11). V osobnej výzve budú musieť finalisti pripraviť quiche, čiže slaný koláč.

20.11.2021 13:00
Quiche, slaný koláč Foto:
Quiche Lorraine, teda Lotrinský quiche.
debata

Najznámejším je quiche Lorraine, teda Lotrinský quiche. Vo Francúzsku sa s listovým šalátom konzumuje aj ako hlavné jedlo, alebo samostatne ako rýchly snack. Quiche sa udomácňuje už aj na Slovensku v rôznych podobách – mäsitých či bezmäsitých.

Jeho cesto by malo byť pate brisée (teda krehké cesto) a quiche Lorraine je plnený smotanovo-vajíčkovou zmesou s opečenou slaninkou. Originál by nemal obsahovať syr, avšak existujú rôzne upravené receptúry.

zväčšiť Dve porotkyne - Petru Tóthovú (vľavo) a... Foto: RTVS
Petra Tothova Jozefina Zaukolcova a Natacha Pacal Dve porotkyne - Petru Tóthovú (vľavo) a Jozefínu Zaukolcovú v siedmej časti ešte doplní tretia - hosťujúca porotkyňa, cukrárka Natacha Pacal (vpravo).

„Pri quiche sa môže pokaziť mnoho, i keď to pôsobí jednoducho – originál obsahuje len slaninu a tradičnú náplň (smotanovo-vajíčkovú zmes). Rozladilo by ma mnoho chutí a takisto nedopečený quiche,“ opisuje hosťujúca porotkyňa šou Pečie celé Slovensko, cukrárka Natacha Pacal (video).

Video

Na prípravu dobrého slaného koláča je potrebné dobré cesto. „Nesmie byť sparené, čiže prepracované,“ upozorňuje porotkyňa Jozefína Zaukolcová a dodáva: „Cesto si treba dobre predpiecť, aby náplň, ktorá by nemala byť ani veľmi tuhá, ani veľmi riedka, nevytekala.“

Do tretice pridala svoj tip aj porotkyňa Petra Tóthová, ktorá upozorňuje, že najčastejšie sa stretáva so špenátovým slaným koláčom, pričom existuje veľa iných, chutných variant na jeho prípravu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #slaný koláč #Pečie celé Slovensko

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...