Najznámejším je quiche Lorraine, teda Lotrinský quiche. Vo Francúzsku sa s listovým šalátom konzumuje aj ako hlavné jedlo, alebo samostatne ako rýchly snack. Quiche sa udomácňuje už aj na Slovensku v rôznych podobách – mäsitých či bezmäsitých.
Jeho cesto by malo byť pate brisée (teda krehké cesto) a quiche Lorraine je plnený smotanovo-vajíčkovou zmesou s opečenou slaninkou. Originál by nemal obsahovať syr, avšak existujú rôzne upravené receptúry.
„Pri quiche sa môže pokaziť mnoho, i keď to pôsobí jednoducho – originál obsahuje len slaninu a tradičnú náplň (smotanovo-vajíčkovú zmes). Rozladilo by ma mnoho chutí a takisto nedopečený quiche,“ opisuje hosťujúca porotkyňa šou Pečie celé Slovensko, cukrárka Natacha Pacal (video).
Na prípravu dobrého slaného koláča je potrebné dobré cesto. „Nesmie byť sparené, čiže prepracované,“ upozorňuje porotkyňa Jozefína Zaukolcová a dodáva: „Cesto si treba dobre predpiecť, aby náplň, ktorá by nemala byť ani veľmi tuhá, ani veľmi riedka, nevytekala.“
Do tretice pridala svoj tip aj porotkyňa Petra Tóthová, ktorá upozorňuje, že najčastejšie sa stretáva so špenátovým slaným koláčom, pričom existuje veľa iných, chutných variant na jeho prípravu.