Syr neobsahuje takmer žiadne uhľohydráty a preto je vhodný pre diétu s nízkym obsahom sacharidov. Pokiaľ ide o obsah tuku – pri 24 gramov je feta v porovnaní s inými syrmi niekde uprostred (mozzarella má 21 gramov a gouda 31 gramov na 100 gramov).
Čítajte viac Jeseň na tanieri po novom! Pripravte si voňavé pesto z tekvicových jadierokPre ľudí s intoleranciou laktózy je feta vhodná len v obmedzenej miere. Napriek tomu, že syr neobsahuje veľa laktózy, celkom bez laktózy nie je. Nezabúdajte na to, že feta je naložená v slanom náleve, preto obsahuje relatívne veľké množstvo soli. Aby ste znížili obsah soli v syre, môžete ho na hodinu namočiť do vody. Následne ju môžete dochutiť napríklad čerstvým bazalkovým, mätovým či petržlenovým pestom a podávať. Bylinky skvelo nahradia chuť soli.
Ovčie mlieko, z ktorého sa feta vyrába, je zvlášť výdatným zdrojom bielkovín, tie sú dôležité pre rast svalov. Grécky syr feta je tiež bohatým zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre kosti a zuby. Zinok, ktorý syr takisto obsahuje, zase prospieva imunite, ale aj ženskej kráse – pokožke a vlasom. Okrem toho sú vo fete aj dôležité vitamíny ako A, E, B2 a B12.
Syr feta je bohatý na bielkoviny, je dobrým zdrojom vápnika a ponúka množstvo ďalších vitamínov a minerálov. Feta sa dá pripraviť na mnoho spôsobov – pozrite si videá TV Varecha.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapečené krevety s fetou podľa Roba Pappa na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapekaná cvikla podľa Petra Šarkana Nováka na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Rukolovo-jahodový šalát na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Melónový šalát so syrom na Varecha.sk