Tipy, triky a nápady: Olivový olej aj na pečenie

Olivový olej nie je vhodný na pečenie a vyprážanie. Táto veta sa traduje desaťročia – a nie je pravdivá, resp. týka sa len panenského oleja lisovaného za studena.

07.04.2021 07:00
olivy, olivový olej, Foto:
Dobrý a kvalitný olivový olej znesie rovnakú teplotu, ako slnečnicový olej.
debata

Dobrý a kvalitný olivový olej znesie rovnakú teplotu, ako slnečnicový olej. Dôležité je, aby sa ho napríklad pri vyprážaní používalo dostatočné množstvo, tak ako iných druhov oleja. Pripadne je možné ho kombinovať s maslom. Najlepšie je mať doma aj za studena lisovaný olej na studenú kuchyňu a na bežné varenie kvalitný, ale relatívne cenovo výhodný „bežný“ olej.

Ako pripraviť polentu

Aby v polente neboli hrčky, treba kukuričnú krupicu do vody s maslom sypať úplne pomaličky a polentu stále miešať. Konzistencia polenty nezávisí až tak od veľkosti zrniečok krupice. Na druhej strane je pravda, že na veľmi jemno mletú kukuričnú múku treba podstatne kratšie variť. Polenta je jedlo, ktoré sa dá navariť aj do zásoby, v chladničke vydrží niekoľko dní a možno ju aj zmraziť.

Ryža bez šupiek, ale s vitamínmi

V ryži natural, teda celozrnnej, sú obsiahnuté všetky cenné výživové látky, a preto si ju odborníci na výživu veľmi vážia. Musí sa variť dlhšie ako klasická ryža, asi 45 minút. Pre tých, ktorí chcú, aby boli v ryži zachované všetky vitamíny, ale prekáža im hnedá farba zŕn, je určená ryža parboiled. Je zbavená šupiek šetrným spôsobom (parou), takže vitamíny v nej zostávajú zachované.

Šalát z červenej repy inak

Červená repa patrí medzi veľmi zdravé potraviny a šalát z nej je jedným z najobľúbenejších spôsobov úpravy. Ak mu chcete dodať šmrnc a výrazne zlepšiť jeho chuť, pridajte doň na jemno pokrájané kúsky ananásu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #ryža #tipy #olivový olej #červená repa #magazín Varecha #polenta

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...