Pikantný fazuľový guláš s kuracím mäsom
Na 5–6 porcií potrebujeme:
3 hrste červenej fazule (namočenej vo vode 1 deň vopred a vopred uvarenej), 2 stredne veľké cibule, 400 g kuracích pŕs, 1 červená paprika, 200 g sedana (zeleru), 400 g konzerva drvených paradajok, 2 PL extra silného paradajkového pretlaku, 125 g sladkej sterilizovanej kukurice, 2 čl sladkej mletej papriky, 1 čili paprička, 100 ml oleja, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, soľ, korenie, solamyl
Postup:
1. Deň vopred namočíme fazuľu do vody a 2 hodiny pred prípravou samotného jedla ju uvaríme s bobkovým listom a 3 strúčikmi cesnaku domäkka. Dva decilitre vody, v ktorej sme fazuľu varili, odložíme. Kuracie prsia nakrájame na malé kocky, osolíme, okoreníme, posypeme 1 čajovou lyžičkou solamylu, premiešame a opražíme na oleji.
2. Potom prsia z hrnca vyberieme na tanier a dáme bokom. Do hrnca nalejeme olej, nadrobno pokrájanú cibuľu a pražíme dozlata. Papriku nakrájame na menšie kocky, pokrájame aj čili papričku a restujeme spolu pár minút. Pridáme pretlačený cesnak, mletú papriku, orestujeme a zalejeme konzervou drvených paradajok.
3. Pridáme nakrájané sedano, podlejeme asi 2 dl vody z fazule a dusíme 5 až 10 minút. Pridáme uvarenú fazuľu a kuracie mäso a konzervu sladkej sterilizovanej kukurice. Povaríme asi ešte 5 minút. Dochutíme podľa potreby. Odstavíme a podávame s opečenou bagetou.
Plzenský guláš
Na 5–6 porcií potrebujeme:
1 kg hovädzieho predného, 2–3 stredne veľké cibule, 2 PL bravčovej masti, 2 čl mletej sladkej papriky, 3 PL extra silného paradajkového pretlaku, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, soľ, korenie, drvená rasca, majorán, 500 ml 10 % piva, 3 špekáčiky, 3 uvarené vajcia
Postup:
1. V rozpálenej masti opražíme nakrájanú cibuľu dozlata, pridáme na kocky nakrájané mäso a orestujeme. Pridáme papriku, cesnak, paradajkový pretlak, soľ a koreniny, podlejeme vodou alebo vývarom. Asi hodinu necháme dusiť na miernom ohni s minimom šťavy.
2. Poprášime jednou polievkovou lyžicou hladkej múky a podlejeme pivom, a keď je potrebné aj vodou, všetko dusíme domäkka. Na panvici opečieme rozštvrtený špekáčik a uvaríme vajcia natvrdo.
3. Guláš po dokončení podávame so žemľovou knedľou a ozdobíme špekáčikom a uvareným rozpoleným vajíčkom. Môžeme pridať aj čerstvo nakrájanú cibuľu.
Recepty pripravil Peter Holec, šéfkuchár hotela Zochova chata, Modra-Piesok.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Segedínsky guláš na Varecha.sk