Guláše s tajomstvom: Nemusí v nich dominovať len mäso

Guláš patrí k stredoeurópskej kulinárskej tradícii a každý, kto ho robí, má naň svoj recept, aj keď základ je rovnaký. Výhodou tohto jedla je, že svoju chuť nestratí, dokonca je lepší aj na ďalší deň, takže sa dá navariť aj do zásoby, a tiež že jeho podoby možno rôzne obmieňať. Pretože v gulášoch nemusí dominovať len mäso.

25.03.2021 13:00
varecha, Zochova chata, guľáše, guľáš, Foto:
Plzenský guláš.
debata

Pikantný fazuľový guláš s kuracím mäsom

Na 5–6 porcií potrebujeme:

3 hrste červenej fazule (namočenej vo vode 1 deň vopred a vopred uvarenej), 2 stredne veľké cibule, 400 g kuracích pŕs, 1 červená paprika, 200 g sedana (zeleru), 400 g konzerva drvených paradajok, 2 PL extra silného paradajkového pretlaku, 125 g sladkej sterilizovanej kukurice, 2 čl sladkej mletej papriky, 1 čili paprička, 100 ml oleja, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, soľ, korenie, solamyl

Postup:

1. Deň vopred namočíme fazuľu do vody a 2 hodiny pred prípravou samotného jedla ju uvaríme s bobkovým listom a 3 strúčikmi cesnaku domäkka. Dva decilitre vody, v ktorej sme fazuľu varili, odložíme. Kuracie prsia nakrájame na malé kocky, osolíme, okoreníme, posypeme 1 čajovou lyžičkou solamylu, premiešame a opražíme na oleji.

2. Potom prsia z hrnca vyberieme na tanier a dáme bokom. Do hrnca nalejeme olej, nadrobno pokrájanú cibuľu a pražíme dozlata. Papriku nakrájame na menšie kocky, pokrájame aj čili papričku a restujeme spolu pár minút. Pridáme pretlačený cesnak, mletú papriku, orestujeme a zalejeme konzervou drvených paradajok.

3. Pridáme nakrájané sedano, podlejeme asi 2 dl vody z fazule a dusíme 5 až 10 minút. Pridáme uvarenú fazuľu a kuracie mäso a konzervu sladkej sterilizovanej kukurice. Povaríme asi ešte 5 minút. Dochutíme podľa potreby. Odstavíme a podávame s opečenou bagetou.

Plzenský guláš

Na 5–6 porcií potrebujeme:

1 kg hovädzieho predného, 2–3 stredne veľké cibule, 2 PL bravčovej masti, 2 čl mletej sladkej papriky, 3 PL extra silného paradajkového pretlaku, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, soľ, korenie, drvená rasca, majorán, 500 ml 10 % piva, 3 špekáčiky, 3 uvarené vajcia

Postup:

1. V rozpálenej masti opražíme nakrájanú cibuľu dozlata, pridáme na kocky nakrájané mäso a orestujeme. Pridáme papriku, cesnak, paradajkový pretlak, soľ a koreniny, podlejeme vodou alebo vývarom. Asi hodinu necháme dusiť na miernom ohni s minimom šťavy.

2. Poprášime jednou polievkovou lyžicou hladkej múky a podlejeme pivom, a keď je potrebné aj vodou, všetko dusíme domäkka. Na panvici opečieme rozštvrtený špekáčik a uvaríme vajcia natvrdo.

3. Guláš po dokončení podávame so žemľovou knedľou a ozdobíme špekáčikom a uvareným rozpoleným vajíčkom. Môžeme pridať aj čerstvo nakrájanú cibuľu.

Recepty pripravil Peter Holec, šéfkuchár hotela Zochova chata, Modra-Piesok.

Video
V slovenských domácnostiach veľmi obľúbená klasika z kyslej kapusty a bravčového mäsa, ktorá dodá telu množstvo vitamínov a posilní našu imunitu.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Segedínsky guláš na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #zelenina #recepty #strukoviny #guláš #magazín Varecha

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...