Pandémia zvýšila popularitu biopotravín, no mnohé domácnosti šli s kvalitou dole

Nedávny prieskum z Francúzska potvrdil nárast popularity biopotravín. Kvalitnejšie a zdravšie suroviny však nie sú len obľúbenou záležitosťou v krajine galského kohúta.

28.03.2021 06:00
Veľká noc, nákup. obchod Foto:
Kupovať potraviny v biokvalite? Ani pandémia tento trend nezastavila. V niektorých krajinách dokonca posilnila.
debata (1)

Pandémia covidu, pod ktorou „nadvládou“ funguje svet už viac ako rok, priniesla so sebou do každodenného života množstvo negatívnych faktorov. Jedným z tých pozitívnejších je však snaha o zdravší život a jedálniček. Aj na Slovensku sa v mnohých domácnostiach v mestách začalo viac variť. Nehovoriac o západoeurópskych krajinách, kde sa večera či obed počas bežného týždňa odohrávali prevažne v reštaurácii alebo fast-foodovom reťazci.

To však zmenila práve pandémia a návrat k vareniu, ku ktorému došlo v mnohých domácnostiach. Celkom logicky sa pri varení prejavil dopyt po zdravších a ekologicky nezávadných potravinách. Ak máme pred sebou na kuchynskom pulte surové potraviny, z ktorých plánujeme pripraviť večeru, túžime po tom, aby boli čo najzdravšie, plné vitamínov a tiež chuti.

Už spomenutý prieskum z Francúzska naznačil, že pandémia ešte zvýraznila nárast popularity biopotravín, pričom najviac záujem vzrástol v skupine mladých ľudí. Každý deň jedlo biopotraviny 13 percent opýtaných zo všetkých vekových kategórií. Za motiváciou kupovať takéto suroviny stojí zvyčajne snaha dbať o vlastné zdravie, ale tiež sú medzi dôvodmi napríklad ekologické, etické alebo sociálne dôvody.

Pri téme nákupu zdravých potravín však treba vziať do úvahy aj skupinu, ktorá vykázala pokles kvality kupovaných potravín. Sprievodným znakom pandémie je totiž aj ekonomická nestabilita v mnohých domácnostiach, strata zamestnania alebo krátená mzda – čo sa podpísalo práve na zložení nákupného košíka v potravinách.

A aká je vaša osobné skúsenosť?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #Francúzsko #varenie #jedlo #kvalita #biopotraviny

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...