Langusta s indickou ryžou
Na 4 porcie potrebujeme:
4 langusty, 200 g ryže, karí, soľ, kurkuma, baby cuketa, čerstvý kôpor, 50 ml brandy, 100 ml bieleho vína, bylinkové maslo, citrón, maslo
Postup:
1. Langusty ponoríme do vriacej vody s citrónom, kôprom, bielym vínom, so soľou a s brandy. Povaríme 8 minút.
2. Ryžu udusíme, pridáme karí, kurkumu a maslo.
3. Mäso z langúst opatrne vytiahneme a zľahka orestujeme na bylinkovom masle. Pridáme trochu vína a brandy. Potom nakrájame na tenké plátky. Podávame s ryžou a ugrilovanou baby cuketou.
Vareškov tip: Morské a sladkovodné kôrovce boli ešte nedávno surovinou, ktorú bolo prakticky nemožné u nás zohnať. Situácia sa však zmenila, krevety sú už v podstate bežne dostupné v mnohých supermarketoch aspoň v mrazenej forme. Ak niekto chce siahnuť po niečom nezvyčajnom, môže nakúpiť v potravinárskych veľkopredajniach alebo v špecializovaných predajniach rýb.
Srnčí chrbát s cukrovým hráškom a kroketami
Na 4 porcie potrebujeme:
800 g srnčieho chrbta bez kosti, soľ, korenie, rozmarín, olej, maslo, cukrový hrášok, 100 ml suchého červeného vína
Krokety: 600 g uvarených zemiakov, 40 g masla, 2 žĺtky, 50 g strúhanky, soľ, mletý muškátový oriešok, olej na vyprážanie
Postup:
1. Srnčí chrbát osolíme, okoreníme a za stáleho otáčania grilujeme 6–7 minút. Potom dáme oddýchnuť pod alobal a do výpeku prilejeme červené víno, pridáme rozmarín, maslo a rozmixujeme.
2. Hotový srnčí chrbát nakrájame na 8 častí, uložíme na tanier a polejeme omáčkou. Podávame so spareným cukrovým hráškom a s kroketami.
3. Uvarené a vychladnuté zemiaky očistíme, nastrúhame, pridáme maslo, žĺtky, soľ, muškátový oriešok, strúhanku a dôkladne premiešame. Navlhčenými rukami vytvarujeme guľôčky alebo iné tvary (napríklad hruštičky) a obalíme v strúhanke. Na rozohriatom oleji vypražíme do zlatista.
Recepty pripravil Marián Filo, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Afrodita v Čereňanoch.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca paštéta z kuracích pečienok na Varecha.sk