Pre gurmánov: Naberte odvahu na niečo menej zvyčajné

Prinášame zopár inšpirácií od jedného z top šéfkuchárov Slovenska z reštaurácie, ktorá má v názve meno bohyne lásky. Dnešné recepty nie sú každodenné, ani suroviny na ne. Raz za čas odporúčame nabrať odvahu a vyskúšať aj niečo menej zvyčajné. Výsledok určite bude stáť za to.

27.02.2021 10:00
varecha, restauracia Afrodita Čereňany, Foto:
Langusta s indickou ryžou.
debata

Langusta s indickou ryžou

Na 4 porcie potrebujeme:

4 langusty, 200 g ryže, karí, soľ, kurkuma, baby cuketa, čerstvý kôpor, 50 ml brandy, 100 ml bieleho vína, bylinkové maslo, citrón, maslo

Postup:

1. Langusty ponoríme do vriacej vody s citrónom, kôprom, bielym vínom, so soľou a s brandy. Povaríme 8 minút.

2. Ryžu udusíme, pridáme karí, kurkumu a maslo.

3. Mäso z langúst opatrne vytiahneme a zľahka orestujeme na bylinkovom masle. Pridáme trochu vína a brandy. Potom nakrájame na tenké plátky. Podávame s ryžou a ugrilovanou baby cuketou.

Vareškov tip: Morské a sladkovodné kôrovce boli ešte nedávno surovinou, ktorú bolo prakticky nemožné u nás zohnať. Situácia sa však zmenila, krevety sú už v podstate bežne dostupné v mnohých supermarketoch aspoň v mrazenej forme. Ak niekto chce siahnuť po niečom nezvyčajnom, môže nakúpiť v potravinárskych veľkopredajniach alebo v špecializovaných predajniach rýb.

Srnčí chrbát s cukrovým hráškom a kroketami

Na 4 porcie potrebujeme:

800 g srnčieho chrbta bez kosti, soľ, korenie, rozmarín, olej, maslo, cukrový hrášok, 100 ml suchého červeného vína

Krokety: 600 g uvarených zemiakov, 40 g masla, 2 žĺtky, 50 g strúhanky, soľ, mletý muškátový oriešok, olej na vyprážanie

Postup:

1. Srnčí chrbát osolíme, okoreníme a za stáleho otáčania grilujeme 6–7 minút. Potom dáme oddýchnuť pod alobal a do výpeku prilejeme červené víno, pridáme rozmarín, maslo a rozmixujeme.

2. Hotový srnčí chrbát nakrájame na 8 častí, uložíme na tanier a polejeme omáčkou. Podávame so spareným cukrovým hráškom a s kroketami.

3. Uvarené a vychladnuté zemiaky očistíme, nastrúhame, pridáme maslo, žĺtky, soľ, muškátový oriešok, strúhanku a dôkladne premiešame. Navlhčenými rukami vytvarujeme guľôčky alebo iné tvary (napríklad hruštičky) a obalíme v strúhanke. Na rozohriatom oleji vypražíme do zlatista.

Recepty pripravil Marián Filo, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Afrodita v Čereňanoch.

Peter Varga nám tentokrát predstaví jednoduchý recept na pochúťku, ktorou dokonale obohatíte sviatočný stôl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špeciality #pochúťky #gurmáni #netradičné jedlá
Flowers

+ Doprajte si chvíle oddychu a uzdravte sa, inak budete stále chorý.
Zmenené poplatky, ktoré platíte banke...

+ Prospeje vám akýkoľvek pohyb vonku, zabudnite však na sedenie doma.
Očakávajte väčšie výdavky a pripravte...