Pochúťky z lesa: Divina obsahuje veľa výživných látok a menej tuku

Neoddeliteľnou súčasťou jesene sú aj jedlá z diviny, ktoré už odnepamäti mali zastúpenie v jedálnom lístku. Je pravda, že divina má svoju špecifickú chuť a niektorí ju preto neobľubujú. Na druhej strane obsahuje veľa výživných látok a menej tuku. Nie je zložitá na prípravu a veľmi dobre sa kombinuje napríklad s višňami, so šípkami, s koreňovou zeleninou a vínom. Ja s ňou v reštaurácii pracujem rád a keďže v súčasnosti je v bežných kuchyniach v podstate vzácnosťou, rád sa s receptami na ňu podelím.

28.12.2020 07:00
varecha, bažant, magazín varecha, Foto:
Bažantie prsia s cviklovými rezancami.
debata

Bažantie prsia s cviklovými rezancami

Na 4–5 porcií potrebujeme:

800–900 g bažantích pŕs, 1 kg červenej repy, 150 g dijonskej horčice, 150 g medu, 100 ml olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, 100 g masla

Postup:

1. Očistíme červenú repu, ktorú nakrájame na tenké rezančeky. Do hrnca vlejeme olivový olej, po zahriatí pridáme rezance červenej repy, soľ, mleté čierne korenie a sprudka pečieme 2–3 minúty. Potom pridáme med a dijonskú horčicu a na miernejšom plameni podusíme ešte 10–15 minút, kým nebude červená repa udusená, ale mierne chrumkavá.

2. Bažantie prsia nasolíme a okoreníme a dáme na panvicu, kde sme dali rozpáliť olej a maslo. Prudko opečieme 1–2 minúty z oboch strán a potom na miernom plameni ešte dopekáme 2–3 minúty.

3. Opečené prsia servírujeme s cviklovými rezancami.

Vareškov tip: Zemiaky ako príloha

Ako prílohu k tomuto jedlu môžeme podávať varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou, zemiakový gratin (zapečené zemiaky), zemiakovú kašu alebo krokety.

Jelenie stehno na slanine

Na 4–5 porcií potrebujeme:

800–900 g jelenieho stehna, 200 g údenej slaniny, 2 väčšie mrkvy, 2 väčšie petržleny, jedna stredne veľká cibuľa, 80 g bravčovej masti alebo oleja, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 2–3 bobkové listy, 300 ml bieleho vína, 20 g kryštálového cukru, šťava z citróna, 1 PL kapár

Postup:

1. Očistené mäso prešpikujeme nahusto slaninou, ktorú sme nakrájali na tenké prúžky, posolíme a okoreníme. Cibuľu nakrájame nadrobno, koreňovú zeleninu na kocky a cesnak nadrobno. V hrnci rozpálime masť, na ktorej opražíme zo všetkých strán mäso, pridáme cibuľu a koreňovú zeleninu a nakoniec cesnak.

2. Potom pridáme kapary, bobkový list a krátko pražíme. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Ak treba, počas dusenia podlievame vodou. Mäkké mäso vyberieme z hrnca, šťavu trochu vydusíme, aby nebola riedka.

3. Rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, pridáme biele víno, kryštálový cukor a citrónovú šťavu a chvíľu ešte povaríme. Ak treba, dochutíme. Mäso nakrájame na rovnomerné plátky dáme na tanier, zalejeme omáčkou a ozdobíme pár kúskami kapár. Ako prílohu môžeme podávať zemiakovú kašu alebo krokety.

Recepty pripravil Peter Holec, šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre-Piesku.

Video
Máte radi divinu? Viete urobiť dobré ragú?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jelenie ragú na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Varecha.sk #divina #bažant #TV Varecha #jelenie mäso

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....