Pečieme na Vianoce 3: Recepty ako od babičky

Vianoce považujem za najkrajšie obdobie roka, pretože sa stretáva celá rodina a zaspomíname si na rodinné recepty od našej prababičky, ktorá dlhé roky pracovala ako šéfcukrárka. Obdivovala som ich odmalička a pomáhala pri vianočnom pečení mojej babičke, ktorá pokračovala v stopách svojej mamy. O zopár našich rodinných receptov sa preto chcem s vami podeliť, aby ste pri nich prežili krásne chvíle so svojou rodinou či už pri príprave, alebo konzumácii.

23.12.2020 09:00
varecha, vianocne pecenie, Devín BA, linecké... Foto:
Linecké koláčiky.
debata

Linecké koláčiky

Na 60 ks potrebujeme:

750 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 500 g masla, 1 žĺtok, štipka prášku do pečiva, džem na potretie – marhuľový, ríbezľový, podľa chuti

Postup:

1. Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky odstáť na 2 hodiny. Potom vyvaľkáme cesto na 4–5 mm hrúbku a vykrajujeme kolieska.

2. Polovicu koliesok necháme celých a do druhej polovice vykrojíme menšou formičkou uprostred menšie koliesko, hviezdičku alebo srdiečko.

3. Pečieme na 180 stupňoch 8 minút. Vychladnuté natrieme džemom a zlepíme.

Crinkles alebo popraskance

Na 30 ks potrebujeme:

200 g tmavej čokolády, 90 g masla, 2 vajcia, 60 g kryštálového cukru, 180 g hladkej múky, 1 PL holandského kakaa, 50 ml vaječného likéru, 1 čl škorice, 1 čl prášku do pečiva, štipka soli, krupicový cukor a práškový cukor

Postup:

1. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom. Vajcia s cukrom vymiešame a za stáleho miešania pridáme roztopenú čokoládu s maslom a vaječný likér. Nakoniec pridáme všetky suché ingrediencie a vymiesime kompaktné cesto.

2. Cesto dáme stuhnúť do chladničky na 2 hodiny. Potom si pripravíme dve misky, pričom do jednej dáme práškový a do druhej kryštálový cukor.

3. Z cesta vytvoríme rovnako veľké guľôčky, ktoré obalíme najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom cukre. Takto poukladáme na plech a s dostatočnými rozstupmi dáme piecť na 180 stupňov cca na 10 minút.

Recepty pripravila Katarína Lešková, šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočné pečivo #vianočné pečenie #linecké cesto #vianočné cukrovinky

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...