Linecké koláčiky
Na 60 ks potrebujeme:
750 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 500 g masla, 1 žĺtok, štipka prášku do pečiva, džem na potretie – marhuľový, ríbezľový, podľa chuti
Postup:
1. Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky odstáť na 2 hodiny. Potom vyvaľkáme cesto na 4–5 mm hrúbku a vykrajujeme kolieska.
2. Polovicu koliesok necháme celých a do druhej polovice vykrojíme menšou formičkou uprostred menšie koliesko, hviezdičku alebo srdiečko.
3. Pečieme na 180 stupňoch 8 minút. Vychladnuté natrieme džemom a zlepíme.
Crinkles alebo popraskance
Na 30 ks potrebujeme:
200 g tmavej čokolády, 90 g masla, 2 vajcia, 60 g kryštálového cukru, 180 g hladkej múky, 1 PL holandského kakaa, 50 ml vaječného likéru, 1 čl škorice, 1 čl prášku do pečiva, štipka soli, krupicový cukor a práškový cukor
Postup:
1. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom. Vajcia s cukrom vymiešame a za stáleho miešania pridáme roztopenú čokoládu s maslom a vaječný likér. Nakoniec pridáme všetky suché ingrediencie a vymiesime kompaktné cesto.
2. Cesto dáme stuhnúť do chladničky na 2 hodiny. Potom si pripravíme dve misky, pričom do jednej dáme práškový a do druhej kryštálový cukor.
3. Z cesta vytvoríme rovnako veľké guľôčky, ktoré obalíme najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom cukre. Takto poukladáme na plech a s dostatočnými rozstupmi dáme piecť na 180 stupňov cca na 10 minút.
Recepty pripravila Katarína Lešková, šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vianočný čokoládový likér na Varecha.sk