Namiesto klasiky skúste sladké zemiaky! Tento recept poteší líniu aj chuťové bunky

V slovenských domácnostiach majú svoje pevné miesto klasické zemiaky. Ale čo tak vymeniť ich aspoň príležitostne za sladké zemiaky (batáty)? Viete, ako ich využiť v kuchyni?

22.12.2020 09:00
sladké zemiaky, batáty Foto:
Sladké zemiaky, alias batáty. Zdravé sacharidové jedlo.
debata

Sladké zemiaky fungujú ako skvelá príloha k mäsu, podobne ako to robíme s našimi klasickými európskymi. Rozdiel prichádza, samozrejme, v chuti. Nasladlá mäkká dužina sladkých zemiakov prináša do stredoeurópskej (aj slovenskej) kuchyne nečakaný rozmer, pričom túto surovinu môžete použiť nielen ako prílohu, ale pripraviť si z nej aj hlavné jedlo.

V hre je v tomto prípade niekoľko ingrediencií navyše. Podobne ako pri klasických zemiakoch aj pri batátoch platí, že najlepšie sú pečené. Okrem nich budete potrebovať olivový olej, soľ, korenie, cesnak, rozmarín, červenú cibuľu, sušené paradajky, olivy a nadrobno nakrájanú uhorku, plus dve lyžice citrónovej šťavy. Dôležitá je tiež tahini pasta, ktorú kúpite už hotovú.

S tahini pastou zmiešajte soľ, korenie, cesnak, rozmarín a trošku olivového oleja. Spoločne vytvoria jednu zmes. Do druhej misky si pripravte mix nakrájaných uhoriek, sušených paradajok, olív, červenej cibule, ktoré ochutíte soľou, korením a citrónovou šťavou.

Upečené sladké zemiaky, ktoré ste vytiahli z rúry, nechajte trošku vychladnúť a následne na ne natrite vrstvu tahini pasty (už s prísadami) a pridajte druhú vrstvu zmesi zo zeleniny a olív. Môžete ešte pokvapkať pár kvapkami olivového oleja či citrónovej šťavy.

Ak nemáte k dispozícii sladké zemiaky, respektíve nie ste až taký fanúšik ich chuti, môžete to vyskúšať s alternatívou v podobe pečenej tekvice hokaido, prípadne maslovej tekvice.

Video
Moderátorka Vera Wisterová sa s nami podelila o svoj obľúbený recept na chutné fašírky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kuchyňa #sladké zemiaky

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...