Sladké zemiaky fungujú ako skvelá príloha k mäsu, podobne ako to robíme s našimi klasickými európskymi. Rozdiel prichádza, samozrejme, v chuti. Nasladlá mäkká dužina sladkých zemiakov prináša do stredoeurópskej (aj slovenskej) kuchyne nečakaný rozmer, pričom túto surovinu môžete použiť nielen ako prílohu, ale pripraviť si z nej aj hlavné jedlo.
V hre je v tomto prípade niekoľko ingrediencií navyše. Podobne ako pri klasických zemiakoch aj pri batátoch platí, že najlepšie sú pečené. Okrem nich budete potrebovať olivový olej, soľ, korenie, cesnak, rozmarín, červenú cibuľu, sušené paradajky, olivy a nadrobno nakrájanú uhorku, plus dve lyžice citrónovej šťavy. Dôležitá je tiež tahini pasta, ktorú kúpite už hotovú.
S tahini pastou zmiešajte soľ, korenie, cesnak, rozmarín a trošku olivového oleja. Spoločne vytvoria jednu zmes. Do druhej misky si pripravte mix nakrájaných uhoriek, sušených paradajok, olív, červenej cibule, ktoré ochutíte soľou, korením a citrónovou šťavou.
Upečené sladké zemiaky, ktoré ste vytiahli z rúry, nechajte trošku vychladnúť a následne na ne natrite vrstvu tahini pasty (už s prísadami) a pridajte druhú vrstvu zmesi zo zeleniny a olív. Môžete ešte pokvapkať pár kvapkami olivového oleja či citrónovej šťavy.
Ak nemáte k dispozícii sladké zemiaky, respektíve nie ste až taký fanúšik ich chuti, môžete to vyskúšať s alternatívou v podobe pečenej tekvice hokaido, prípadne maslovej tekvice.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Malé chutné fašírky podľa Very Wisterovej na Varecha.sk