Môže sa to stať pri ananáse, kivi, figách, jahodách, rebarbore či papáji. Tieto druhy ovocia je dobré pred použitím na želé povariť v cukrovej vode (pevnejšie ovocie), alebo aspoň naložiť nakrátko do teplej osladenej vody.
Kliešte namiesto vidličky
Keď pečiete mäso v celku, stupeň prepečenia, samozrejme, závisí od osobných preferencií a chuti, ale existujú aj niektoré zásady. Napríklad jahňacina a teľacina by mali zostať vnútri ružové, ale bravčové mäso musí byť dobre prepečené. Ako zistiť, či je mäso vnútri už upečené? Treba doň pichnúť drevenú paličku alebo špajdľu, a ak nie sú na nej stopy krvavej šťavy, je prepečené. Na obracanie mäsa, a je jedno akého, sa neodporúča pichať doň vidličku a ňou obracať, pretože tak z neho vytečie šťava. Obracať ho treba kuchynskými kliešťami na obracanie.
Najprv šťava, potom omáčka
Výpek z mäsa môže poslúžiť ako základ na výbornú omáčku, ktorá ho pozdvihne na vyššiu úroveň. Možno ho pritom rôzne dochutiť – vínom, pivom, šnapsom, paradajkovým pretlakom alebo horčicou. Spôsobov, ako z riedkeho výpeku urobiť hustejšiu omáčku, je niekoľko. Najjednoduchší je variť na prudkom ohni dovtedy, kým nemá omáčka potrebnú konzistenciu a množstvo. Iný typ omáčky vznikne, keď pridáte do výpeku smotanu s múkou a tak ho zahustíte. Treba dobre miešať, aby nevznikli vločky či hrudky, prípadne rozmixovať. Výpek možno zahustiť aj nadrobno nakrájaným maslom, to totiž viaže vodu. V takom prípade omáčku ale nemožno viac zohriať.
Chlieb dlhšie čerstvý
Chlieb patrí do chlebníka, nie do nepriedušného plastikového vrecka či tašky. Ak chlebník dvakrát týždenne poumývate zvnútra octovou vodou, chlieb a pečivo v ňom zostanú dlhšie čerstvé. Aby chlieb na reznej strane nestvrdol, odporúča sa prikryť reznú plochu alobalom alebo fóliou na potraviny.