Čas mandarínok! Treba ich jesť denne, tieto dôvody vás presvedčia

Zimné obdobie sa už tradične spája s citrusovými plodmi. Oranžové mandarínky sú chutné a osviežujúce. Ale to nie sú všetky dôvody, pre ktoré sa ich oplatí konzumovať.

18.12.2020 09:00
mandarinka, žena, dlaň Foto:
Prečo si ošúpať mandarínku?
debata

V chladnom období musíme telo rozmaznávať množstvom vitamínov a vlákniny, aj preto, aby náš imunitný systém dokázal fungovať na jednotku. Skutočným posilňovačom zdravia sú mandarínky. Tu sú dôvody, prečo je skvelé jesť mandarínky každý deň.

Zlepšujú fungovanie imunitného systému
Vitamín C v mandarínkach pomáha v boji proti nachladnutiu. Všeobecne platí, že vitamín C posilňuje našu obranyschopnosť, ale ak nás naozaj „niečo chytí“, môže skrátiť dobu ochorenia. Ideálne sú tri až štyri mandarínky denne – týmto spôsobom pokryjeme tretinu dennej potreby „céčka“.

Pre pokožku sú skvelé
Telo potrebuje veľa vitamínu C aj pre zdravú a pevnú pokožku. Vitamín C si organizmus nedokáže „vyrobiť“ sám, prijíma ho z potravy. A mandarínka je skutočnou bombou – čo sa týka tohto vitamínu, okrem iného potrebného aj pri tvorbe kolagénu. Ale o slovo sa hlási v mandarínke aj betakarotén – ten sa okrem iného podpisuje pod regeneráciu buniek.

Posilňujú kosti
V mandarínkach je veľa stopových prvkov a minerálov, dokonca aj vápnik. Ten posilňuje kosti a takisto je dôležitý aj pre naše zuby. Vďaka ovocnej kyseline v mandarínke telo môže lepšie absorbovať všetky živiny v nej obsiahnuté.

Ľahšie chudnutie
Americkí vedci pomocou štúdie zistili, že mandarínky nám môžu pomôcť schudnúť. Podľa nich látka nobiletín – obsiahnutá v citrusových plodoch, stimuluje spaľovanie tukov. Nobiletín sa nachádza najmä priamo pod šupkou v bielych vláknach, ktorých sa často pri šúpaní ovocia zbavujeme. Nerobte to, konzumujte aj tie.

Chránia pečeň
Nobiletín má ešte jednu dobrú vlastnosť – spôsobuje, že z časti dokáže zabrániť hromadeniu tuku v pečeni. Práve tukom poškodená pečeň je spúšťačom rôznych chorôb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #vláknina #mandarínka

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...