Orechová rozprávka: Ku klasike pribudli pistácie, kešu či pekanové orechy

Gaštanové pyré, bratislavské orechové rožteky, trdelník a štrúdle ... Máme niekoľko orechových stálic, ktoré od čias našich praprababičiek svietia na gastronomickom nebi. Pre svoju výbornú chuť ale aj schopnosť dodať telu energiu patrili lieskovce, gaštany, vlašské orechy a občas aj vzácnejšie mandle do ich ,zlatého pokladu‘. Dnešok nám ich dodal do kuchyne ešte viac – od pistácií až po kešu či pekanové orechy. Vítajme ich s otvorenou fantáziou.

08.12.2020 15:00
Varecha, orechy, medovníkové košíčky, Foto:
Medovníkové košíky s orechovou plnkou.
debata

Medovníkové košíčky s orechovou plnkou

Na 6 porcií potrebujeme:

Cesto: 600 g hladkej múky, 250 g masla, 150 g práškového cukru, 4 žĺtky, 1 PL citrónovej kôry, 2 PL medu, 1 PL medovníkového korenia,

Orechová plnka: 400 ml vody, 500 g kryštálového cukru, 700 g mletých orechov, 300 g marhuľového džemu, 3 PL vanilkového extraktu, 2 PL škorice, 2 PL rumu, 35 g nasekaných vlašských orechov, Na ozdobu: hrsť vlašských orechov

Postup:

1. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Múku preosejeme na dosku a primiešame cukor, citrónovú kôru a medovníkové korenie. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami a medom zapracujeme rukami do múky a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať do chladničky aspoň na jednu hodinu.

2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieska s ohľadom na veľkosť formičiek. Cesto poukladáme do formičiek. Formičky nemusíme vymazávať (cesto je dostatočne tukové, aby sa nelepilo). Pečieme, kým jemne nezhnednú – cca 12 minút. Košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť.

3. Na plnku dáme variť vodu s cukrom, a keď začne bublať, znížime teplotu a postupne pridávame – mleté orechy, džem, extrakt, škoricu a rum. Premiešame a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme nasekané orechy. Košíčky naplníme plnkou a ozdobíme celými orechmi.

Pistáciovo–mandľová torta

Na 6 porcií potrebujeme:

Cesto: 1 žĺtok, 70 g krupicového cukru, 250 g hladkej múky, 125 g masla, 50 ml studenej vody,

Plnka: 200 g pistácií, 200 g mandlí, 250 g trstinového cukru, 2 PL mletého kardamónu, 150 ml pomarančovej šťavy, 4 žĺtky, 2 PL citrónovej kôry, Ostatné: 2 PL mlieka, 1 žĺtok, hrsť orechov na ozdobu

Postup:

1. Metličkou vymiešame žĺtok s cukrom a lyžicou studenej vody. Na pracovnú dosku nasypeme múku, štipku soli a v múčnej zmesi obalíme na kocky nakrájané maslo. Rukami ho spojíme s múkou, aby sme dostali mrveničku. Keď cesto drží pri sebe, spravíme doň jamu, do ktorej pridáme žĺtok, vodu a spracujeme. Cesto môžeme na chvíľu vložiť do chladničky alebo s ním začať rovno pracovať.

2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na o niečo väčší kruh ako je naša forma. Potom ho do formy pomocou valčeka prenesieme, poprepichujeme a prikryjeme ho papierom na pečenie. Ten zaťažíme fazuľou, hrachom alebo ryžou. Korpus zakryjeme a pečieme približne 9 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom ho odkryjeme, pečieme ďalších 5 minút a vyberieme z rúry.

3. Orechy, kardamón a cukor rozmixujeme, potom prilejeme pomarančovú šťavu a zmes necháme chvíľu odležať. Nakoniec pridáme žĺtky, pomarančovú kôru a všetko premiešame. Orieškovú plnku navrstvíme na korpus, koláč vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Tortu vyberieme, potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku a posypeme zmesou orechov. Vložíme naspäť do rúry a pečieme ďalších 10 minút.

Recepty pripravil Norbert Zsákovics a Miroslav Kruft z hotela Color*** v Bratislave.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Parížske rožky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #pistácie #mandle #vlašské orechy #Varecha.sk #arašidy #kešu #lieskovce #TV Varecha

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...