Medovníkové košíčky s orechovou plnkou
Na 6 porcií potrebujeme:
Cesto: 600 g hladkej múky, 250 g masla, 150 g práškového cukru, 4 žĺtky, 1 PL citrónovej kôry, 2 PL medu, 1 PL medovníkového korenia,
Orechová plnka: 400 ml vody, 500 g kryštálového cukru, 700 g mletých orechov, 300 g marhuľového džemu, 3 PL vanilkového extraktu, 2 PL škorice, 2 PL rumu, 35 g nasekaných vlašských orechov, Na ozdobu: hrsť vlašských orechov
Postup:
1. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Múku preosejeme na dosku a primiešame cukor, citrónovú kôru a medovníkové korenie. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami a medom zapracujeme rukami do múky a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať do chladničky aspoň na jednu hodinu.
2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieska s ohľadom na veľkosť formičiek. Cesto poukladáme do formičiek. Formičky nemusíme vymazávať (cesto je dostatočne tukové, aby sa nelepilo). Pečieme, kým jemne nezhnednú – cca 12 minút. Košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť.
3. Na plnku dáme variť vodu s cukrom, a keď začne bublať, znížime teplotu a postupne pridávame – mleté orechy, džem, extrakt, škoricu a rum. Premiešame a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme nasekané orechy. Košíčky naplníme plnkou a ozdobíme celými orechmi.
Pistáciovo–mandľová torta
Na 6 porcií potrebujeme:
Cesto: 1 žĺtok, 70 g krupicového cukru, 250 g hladkej múky, 125 g masla, 50 ml studenej vody,
Plnka: 200 g pistácií, 200 g mandlí, 250 g trstinového cukru, 2 PL mletého kardamónu, 150 ml pomarančovej šťavy, 4 žĺtky, 2 PL citrónovej kôry, Ostatné: 2 PL mlieka, 1 žĺtok, hrsť orechov na ozdobu
Postup:
1. Metličkou vymiešame žĺtok s cukrom a lyžicou studenej vody. Na pracovnú dosku nasypeme múku, štipku soli a v múčnej zmesi obalíme na kocky nakrájané maslo. Rukami ho spojíme s múkou, aby sme dostali mrveničku. Keď cesto drží pri sebe, spravíme doň jamu, do ktorej pridáme žĺtok, vodu a spracujeme. Cesto môžeme na chvíľu vložiť do chladničky alebo s ním začať rovno pracovať.
2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na o niečo väčší kruh ako je naša forma. Potom ho do formy pomocou valčeka prenesieme, poprepichujeme a prikryjeme ho papierom na pečenie. Ten zaťažíme fazuľou, hrachom alebo ryžou. Korpus zakryjeme a pečieme približne 9 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom ho odkryjeme, pečieme ďalších 5 minút a vyberieme z rúry.
3. Orechy, kardamón a cukor rozmixujeme, potom prilejeme pomarančovú šťavu a zmes necháme chvíľu odležať. Nakoniec pridáme žĺtky, pomarančovú kôru a všetko premiešame. Orieškovú plnku navrstvíme na korpus, koláč vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Tortu vyberieme, potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku a posypeme zmesou orechov. Vložíme naspäť do rúry a pečieme ďalších 10 minút.
Recepty pripravil Norbert Zsákovics a Miroslav Kruft z hotela Color*** v Bratislave.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Parížske rožky na Varecha.sk